вторник, 27 август 2013 г.

Отказваш болнично лечение – плащаш!?


Прокуратурата се обяви срещу наредба на здравното ведомство, която нарушава правата на пациентите, съобщи в. "Труд". Държавното обвинение настоява да бъде отменена практиката, всеки който напусне болницата по собствено желание, да плаща сам за лечението си след това. Прокуратурата вече е завело дело във Върховния административен съд (ВАС). Става дума за изречение от декларацията, която пациентите подписват, когато сами решат да "се изпишат" от болницата.
Всъщност проблемът е, че в болшинството от случаите, особено, когато се касае за големи средства за долечение, самите лекари не информират пациентите за последствията от тази декларация. Става дума за това, че ако такава декларация се подпише от пациента, на практика, последващото лечение, което понякога достига до десетки хиляди лева, се заплаща именно от пациента. Той губи правото да кандидатства за помощ по европейски програми през Здравната каса, защото по собствена воля се е отказал от долечение в болнично заведение. Това е откровена манупулация, която прокуратурата иска да предотврати.
Атакуваното изречение във въпросната декларация гласи: „Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия, процедури, изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на здравната каса, Министерството на здравеопазването и други на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ“.
Тук обаче възниква въпросът, ако заради това, че пациентът напуска болницата по свое желание, тя губи пари от Здравната каса, това основание ли е, болницата буквално да „рекетира“ пациента, като не го информира за последствията от подписаната от него декларация? Не е ли по-лесно болницата предварително да си „защити“ полагаемите й се средства от Касата, като уведоми пациента, който иска да напусне болничното заведение преждевременно, за последствията, които настъпват в ущърб и на неговите интереси, и на интересите на самата болница?
Лeчението обикновено продължава точно определен брой дни, по съответна клинична пътека. Това означава, че всеки, напуснал сам болницата, ще трябва да плати, въпреки че е осигурен и му се полага „субсидирана“ помощ.
В жалбата на прокуратурата до съда е посочено, че хората най-често напускат сами дадена болница, защото тя няма условия, оборудване или специалисти за адекватното им лечение. Това формира следващия голям проблем, който обаче не може да бъде решен, нито с намеса на прокуратурата, нито дори с активната намеса на гражданското общество, въпреки, че може би именно това е начинът!
Не са рядкост и случаите, когато пациенти напускат болнични заведение преждевременно, преди успешно да е приключило лечението им, заради лошо отношение на медицински персонал, колкото и широко да е понятието „лошо отношение“. Разбира се, няма правила, които да задължават лекарите, медицинските сестри и санитарите да се „държат добре“ с пациентите, но все пак това е въпрос на елементарна професионална и дори житейска етика. Тя обаче, не е обект на съдебен контрол, освен в много крайни случаи!

Венцислав Жеков
за novinite.bg


Няма коментари: