сряда, 28 август 2013 г.

Соломон Паси: Военната операцията в Сирия трябва да бъде категорична


Визитка:

Соломон Пасие роден е основател на Атлантическия клуб в България. От 1992 г. до 2001 г. е председател. Понастоящем е негов почетен президент. Паси е министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски от 2001 г. до 2005 г.. През 2004 г. Паси председателства ОССЕ ,в качеството си на външен министър на страна, председателстваща на ротационен принцип организацията. През август 2005 г. Соломон Паси е избран за председател на Комисията по външна политика на 40-то народно събрание. На 8 юни 2007 г. подписва споразумение с премиера Никола Груевски срещу символична заплата от 1 евро да бъде специален съветник на македонското правителство за интеграцията на страната в НАТО.


  • Г-н Паси, казвате, че по казуса със Сирия е достигната до точка, от която няма връщане назад. Защо е така и какво се промени?

  • Поведението на режима на Асад, на клана Асад, вече няколко десетилетия ескалира и достигна до точката, в която търпението на международната общност прекипя. От тук нататък вече не виждам, как могат да се реверсират усилията, освен ако самият Асад не реши в последния момент да се поправи. Тъжният опит с негови колеги и предшественици, както и с негови политически двойници, като Милошевич, Саддам Хюсеин и Кадафи показва, че тези хора, след толкова много години на власт, много трудно биха могли сами да се поправят и обикновено предизвикват мощна международна реакция, която в края на краищата води до тяхното отстраняване.

  • Изключително деликатна в случая е позицията на Израел. Вие как я преценявате?

  • Лесно може да се предвиди, каква би била ответната реакция, срещу мащабна военна интервенция в Сирия. Много вероятно е това да бъде едно ракетно нападение от към Иран. Имахме подобен сценарий по време на операция „Пустинна буря“. Тогава Ирак отговори с ракетно падение към Израел. Това са действия, които са лишени от всякаква политическа, или военна логика, но въпреки това сме свидетели на такива. Както международната коалиция, така също и израелската страна се готвят за такива сценарии.

  • Независимо от това, дали ще има военна намеса в Сирия, какви са рисковете за нас, бежанци, тероризъм...?

  • Рисковете за България идват от забавянето на международната реакция. Атлантическият клуб от миналата година предупреждава, че международната военна интервенция в Сирия става неизбежна, че Западът трябва да действа, макар и без резолюция на Съвета за сигурност на ООН. За България опасностите са очевидни, ние сме най-близката страна до Сирия, от всички останали членки на ЕС, само Турция ни дели. В Турция вече има около половин милион сирийски бежанци и те ще се увеличават, може би ще стигнат до един, или дори - до два милиона. Възможността огромна част от този бежански поток да се пренасочи към България е огромна и заради това, колкото по-скоро се проведе операцията и колкото по-категорична е тя, толкова по-добре е за България.

  • При евентуална военна намеса в Сирия, каква очаквате да бъде позицията на НАТО и ООН?

  • Очаквам НАТО единодушно да подкрепи действията на коалицията, същото очаквам и от ЕС. В ООН, разбира се, мненията най-вероятно ще бъдат разделени, но ако в Съвета за сигурност не може да се постигне консенсус между постоянните членове, поне трябва да се стремим към мнозинство, което имат Англия, Америка и Франция срещу Китай и Русия.

  • Какъв тип би била войната в Сирия?

  • Смятам, че тя ще започне като високотехнологична и много се надявам това стълкновение да избегне грешките, които бяха допускани при предишни подобни интервенции. Време е да покажем, че сме научили много от миналото си.

  • Как ще изглежда Сирия след една военна намеса?

  • Смятам, че Сирия има перспективите да се развива като една демократична държава. Никой народ не може да се каже, че е недорасъл за своята демокрация, напротив, народът израства заедно със своята демокрация. Нека съдбините на сирийския народ, бъдат оставени в неговите ръце!   

    Венцислав Жеков
    за novinite.bg
    Снимка: www.ndsv.bg

Няма коментари: