четвъртък, 4 юли 2013 г.

Ирена Георгиева: Браншовите организации искат Министерство по туризма



Визитка

Ирена Георгиева е председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. Тя е била председател на Правната комисия на Асоциацията и е собственик на „Балкан Комфорт Д.М.С.“.

- Г-жо Георгиева, беше ли взето някакво конкретно решение за административното структуриране на туризма по време на срещата при премиера Орешарски с организациите в бранша?

- Това, което представителите на различните организации в туризма предложихме и беше прието от премиера, е, че ние държим да има Министерство на туризма. Тоест той да се обособи в отделна административна структура - първостепенен разпоредител с бюджетни средства. Даваме си сметка, че това не може да стане веднага, а и вече сме навлезли във високия летен сезон. Заради това консесусното предложение, което беше прието и от двете страни, беше на този етап да продължи да действа досегашната структура, при която туризмът да се ръководи от човек с ранг на заместник-министър в рамките на икономическото министерство, а след края на сезона да започнат консултации за създаване на отделно Министерство на туризма. На срещата при премиера всички представители на организациите в туризма споделихме, че сме съгласни с това разбиране.

-Обсъдени ли бяха нови законодателни инициативи?

- На този етап не сме обсъждали законодателни инициативи. Говорихме за това, че има необходимост приетият в предишното Народно събрание Закон за туризма да се укрепи с поднормативна уребда, която започна да се изработва, но все още не е приета. Ние имаме нужда от такъв законов инструментариум, който да създаде правила за оперативно действие в туризма. В този смисъл призовахме да има работеща администрация в сферата на туризма. От всички беше споделено мнението, че това е нещо много важно, за да протече добре летният сезон, който вече се намира в апогея си.

- На какво според Вас се дължи забавянето на обществените поръчки за рекламата?

- Този въпрос само беше споменат, не бих могла аз да кажа на какво се дължи това. Представителите на организациите в туризма споделиха тревога от този факт. Ние сме на прага на следващия програмен период - 2014–2020 г., в който би следвало да се усвояват европейски средства. Споразумяхме се в началото на септември месец да има среща между вицепремиера Зинаида Златанова и представители на бранша точно по тази тема.

- А на какво се дължи забавянето на експертните комисии по категоризацията?

- Това е едно от нещата, които искаме да работят в момента. Министър Стойнев даде информация за това, че комисията по категоризацията не е престанала да работи, разбира се, в този формат, който е действащ и към момента. Той съобщи статистически данни за това какви документи са постъпили с искане за категоризация, включително и за получаването на туроператорско или турагентско удостоверение. Обсъждаше се възможността да има работещ орган в това направление, който да бъде създаден изключително от представители на организациите в сферата на туризма. Информирани бяхме, че документи се приемат, което показва, че има орган, който на практика функционира, когато говорим за комисията по категоризация и по даване на удостоверение за туроператор и турагент.

- Беше ли споменато конкретно име за евентуален бъдещ заместник-министър, който ще отговаря за туризма?

- Не. Министър-председателят предложи на бранша да излезем с предложения за няколко кандидатури, а не една. Идеята е това да са хора от туристическия бранш, поне трима, или четирима, за да може да бъде избран един - експерт.

- Кои са имената, които Вие бихте предложили?

- Аз не присъствах на срещата на колегите ми след срещата ни с премиера. Вероятно там са били коментирани конкретни кандидатури.

- Бихте ли се ангажирали с прогноза какъв очаквате да е сезонът?

- Сезонът започна добре и като начало можем да мислим за оптимистични резултати. Представители на собствениците на частни хотели в комплекса Слънчев бряг изразиха безпокойство, че там не действа достатъчно добре местната структура на МВР и Прокуратурата. Те споделиха, че има нужда от „държава“ в комплекса, за да няма неприятни инциденти и за да може сезонът наистина да върви добре. Като цяло колегите твърдят, че сезонът е започнал трудно, но добре.

Венцислав Жеков
За novinite.bg

Няма коментари: