петък, 12 юли 2013 г.

Как да спрем данъчните измами?


Полицията в Италия е установила, че техни фирми са извършили данъчна измама за милиони евро, като са прехвърлили седалищата си в България. Те са били регистрирани на имената на възрастни хора, които нямат и най-малка представа, че са станали собственици на фирми!
Очевидно е, че „измамниците“ са избегнали плащането на по-високите данъци, включително и ДДС в Италия, защото в България данъците са по-ниски.
В рамките на Евросъюза всеки може да регистрира и да прехвърля седалището на фирмата си, където поиска. Това е вътрешнообщностно право, което обаче предоставя възможности за финансови злоупотреби. Как може да се избегне това?
Начинът е само един и той се нарича синхронизиране на националните данъчни законодателства и най-вече спазването на законите. Разбира се, това е задължение, което обаче трябва да се контролира. За целта, трябва да действат структури, които да изпълняват тази дейност. Те обаче трябва да са наднационални, на ниво ЕС, за да има безпристрастност и обективност.


Контролът върху изпълнението на данъчните законодателства трябва да е постоянен и повсеместен. Ако това е налице, едва ли ще има ниша за подобни измами, където и да е в общността.

За novinite.bg

Няма коментари: