понеделник, 22 юли 2013 г.

Д-р Цветан Райчинов: Подготвяме диалог с НЗОК за начините на финансиране в здравеопазването


Визитка:

Цветан Райчинов завършва Медицинска академия в София, през 1986 г. Специализира акушерство и гинекология. От 1999 г. е управител на Диагностично-консултативен център I в Русе. До октомври 2007 г. е заместник-председател на Българския лекарски съюз /БЛС/, като подава оставка. През януари 2009 г. е избран отново за заместник-председател на съсловната организация. В началото на август 2009 г., след като председателят на съюза Божидар Нанев става министър на здравеопазването,  Райчинов е избран за временно изпълняващ длъжността. В момента д-р Цветан Райчинов е председател на БЛС.

- Г-н Райчинов, стана яснсо, че бюджетният дефицит в НЗОК е около 140 млн. лв. Как ще се отрази това на финансирането на болниците?

- Няма как да не се отрази. Необходима е актуализация на бюджета, със средства от държавата. Противното означава на практика болниците да бъда оставени без пари. Това ще засегне не само болниците, но и доболничната помощ и на всички останали дейности, които се финансират от НЗОК. Въпросът е, от къде и защо е натрупан този дефицит и кой е виновен.

- Кой е виновен?

- Явно става дума за недалновидно разчитане на бюджета на касата-и като планиране, и като разходване. За това може да носи вина само бившия управител и Надзорния съвет.

- Близо 64% е изпълнението на бюджета на касата за болнична помощ, до края на юни 2013 г. Как болниците ще покриват разликата?

- До колкото знам, на болниците е платено, независимо от размера на изработеното. Това пак доказва това, за което говорим. Досегашният управител твърдеше, че всичко е наред и няма преразход. Според него, всички плащания вървят по съответните разчети, но се оказа, че не е така. Той претендираше, че неговата методика точно заради това се въвежда, за да има контрол и регулиране на разходите, но явно нищо от това не се е случило. Защо обаче е допуснат такъв преразход, не мога да кажа.

- Защо, според Вас, касата не може да изпълни на 100% бюджета си за болничната помощ?

- 63,05% е изпълнението на бюджета за болнична помощ на касата, на годишна база. Това означава, че стойността е близо 13% над разчета.

- Какво очаквате за следващите 6 месеца от касата, особено след смяната на ръководството?

- Очаквам ясни разчети и възможност за преговори. Трябва да уточним, какво се случва с цените на медицинските дейности и всичко останало, което не можа да се случи при предишния управител. Очаквам също да стартират преговорите за следващата година.

- Какво трябва да се промени при финансирането на бълниците? Схемата ли е грешна, или парите са малко?

- И двете. Парите определено са малко, защото средствата, коитко се отделят за болнична помощ в България, се равняват на една голяма болница, някъде в Европа. Няма такава държава в ЕС, която да отделя толкова малко за здравеопазване. Каквото и да говорят политолози, икономисти и социолози, колко много пари се давали, фактите са очевидни. При нас се отделят 3,8% от БВП за здравеопазване. Нито една държава в Европа не отделя толкова толкова малко. Цените на отделните болнични дейности са много ниски. Повече от 90% от тези дейности са недофинансирани.

- Какво трябва да се промени и как да стане това?

- Необходимо е реално остойностяване. Трябва да се прецени, кой е най-подходящият начин за заплащане на болниците. Очевидно с лимитиране не се получава. Много са нещата.

- Склонни ли сте на диалог със здравната каса, в който да предложите варианти за промени?

- Разбира се, даже подготвяме такъв диалог. Това ще стане в началото на септември. Август ще бъде време, в което новият управител ще трябва да се ориентира, какво се случва, или по-скоро, какво се е случвало в касата и да се подредят отделите и служителите.

Няма коментари: