понеделник, 22 юли 2013 г.

Актуализация на „Бюджет-2013“-имаме ли избор?


Актуализация на „Бюджет-2013“ се очаква да бъде приета на извънредно заседание на правителството, в понеделник. Управляващите планират да увеличат разходната част с 440 млн. лв., което ще доведе до увеличаване на дефицита до 2% от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Предвижда се още да бъде поет нов дълг от 1 млрд. лв. и то от външни пазари.
Според Реформаторския блок, ако актуализацията стане факт, много хора ще бъдат доведени до фалит и кабинетът ще вкара страната в дългова криза. Председателя на Демократи за силна България, Радан Кънев заяви, че вземането на нов заем ще доведе до нов данък "енергийна мафия", а Мартин Димитров от „Синьо единство“ призова президента да спре тази „схема за източване на бюджета“ чрез вето.
Този тип икономическа политика, донякъде напомня първите стъпки, които предприе преди години Жан Виденов. Резултатът все още се помни. Експерти считат, че ако актуализацията се извърши във вида, в който беше обявена от правителството, това ще доведе до скок на лихвените равнища, както за домакинствата, така и за бизнеса. Това от своя страна може да се окаже началото на нова банкова криза.
Възниква въпросът, тези средства, които предстои да бъдат отделени чрез актуализацията на Бюджет-2013, какво точно предназначение имат? Къде ще отидат тези пари и за какво?
По отношение на намерението за нов заем, опозиционни лидери заявиха, че в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лв., което според тях означава-с 1.8 млрд. лв. над минимално допустимото ниво. В същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва. Това твърде много напомня тегленето на заем от едно семейство, което прави това, за да прибере парите в килера, коментираха от ДСБ.
Министърът на финансите Петър Чъбанов заяви, че този милиард, който ще вземат в заем, няма да се харчи в рамките на настоящата година.  По думите му, той е необходим, за да се  избегне ситуация от спешно взимане на дълг в първите месеци на следващата година, защото тогава има сериозни плащания. В този 1 млрд. влиза и известен буфер, който ще се използва за посрещане на плащания по дълга в първите месеци на 2014 г.
Всъщност, това презастраховане ли е? Дали пък правителството не търси възможност да се осигури, за да не изпадне в „неплатежоспособност“? Ако е така, това вероятно е добре, но ако е просто презастраховане, това създава усещането, че се вземат едни пари, просто ей така, а в условията на тежка икономическа криза, едно такова действие би било твърде опасно и би довело до ситуация, в която за години напред икономиката ни ще вегетира!
Заем се взема, когато нямаш друг избор, а ние имаме ли друг избор?

Няма коментари: