сряда, 10 юли 2013 г.

Колко осигуровки трябва да плащат богатите?


Как българите с високи доходи могат да бъдат принудени да плащат повече осигуровки? Начинът е да бъде вдигнат максималният осигурителен доход. Това е само един от начините държавата да осигури повече събираемост за НОИ.

В момента български граждани внасят осигуровки за доходи до 2200 лв. месечно, като за горницата не се доплаща. Сред предизборните обещания на БСП обаче беше и това, максималният осигурителен доход да бъде вдигнат до 3100 лв.

Ако искаме да има справедливост при осигуряването на гражданите, може би трябва да се започне с това, да бъде напълно премахнат максималният осигурителен доход. Кой, колкото получава, именно върху тази сума да заплаща осигуровките си. Само по този начин ще се постигне диверсификация при осигурителните разходи на населението.

Предложението може и да звучи революционно, но в понеделник социалният министър Хасан Адемов подчерта, че в "В консултативния съвет за осигурителната система няма въпроси табу". Ако това е така, тогава може би правителството трябва да се замисли за отпадане на ограниченията за максимален осигурителен доход, особено в условията на остра социална и икономическа криза. Преди това, обаче, държавата трябва да направи законови промени, които да попречат на „сивия сектор" в бизнеса, при осигуровките.

За novinite.bg

Няма коментари: