понеделник, 16 октомври 2017 г.

БЪДЕЩИ ОФИЦЕРИ ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПОЛОЖИХА ВОЕННА КЛЕТВА

180 младежи и девойки минаха под знамето за да изрекат заветните думи

Eдин от най-тържествените моменти в живота на всеки мъж, а от доста години – и жена, това е полагането на военна клетва. Днес армията ни е изцяло професионална и  военна клетва полагат и курсантите във воения университет. Макар хората да се усмихват, когато едно момиче – почти дете се провикне, след като целуне знамето“ Заклех се!“, все пак това е усвимка не от снизхождение, а от умиление. Така беше и в Националния военен университет /НВУ/ „Васил Левски“ във Велико Търново, където се състоя тържествен ритуал по полагане на военна клетва  от курсантите от трите факултета от Випуск-2017-2022. Те започват обучението си още в края на август месец, преминали са началната военна подготовка, положиха военна клетва и продължават образованието си.
Клетвата е първото важно събитие в живота на всеки военнослужещ, което остава в сърцетго му до сетния дъх. Това каза в словото си преди тържествената част началникът на НВУ – бригаден генерал д-р Пламен Богданов. Той подчерта, че полагането на военна клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест. Тя е този пвеличествен миг, когато се целува бойното знаме и се произнасят свещените думи „Заклех се!“.
Подвизите и саможертвата на тези, които с клетвата си се обричцаха на родината с оръжие и боен дух изграждаха българската държава са били и ще бъдат пример за нас. Така трябва да се изпълнява даденият пред народа и отечеството обет, посочи бригаден генерал Богданов.Той припомни, че Търново е старопрестолен град, койо съхранява паметта на хилядолетната ни история.
Началникът на НВУ подчерта, че курсантите трябва да очакват предизвикателствата на военната служба, но и тръпката на успеха и възможните разочарования от трудните страни на воинския живот.
Колкото по-големи са изпитанията, толкова по-голямо ще е оудовлетворението и самочувствието от изпълнените задачи. Във върховните моменти от удовлетворение от постигнатот, или вмиговете на моментно колебание ще Ви дава сили мискълта, че изпълнявате своята клетва така, както са я изпълнявали и дедите Ви, обърна се към курсантите бригаден генерал Богданов. Той беше категоричен, че трудностите трябва да се преодоляват с твърдост и да се влага в изпълнението на задачите цялото сърце, ум и душа.
След това беше извършен тържественият ритуал на военната клетва. Младежите и девойките от Випуск-2017-2022 целунаха бойното знаме и се заклеха във вярност към родината, като положиха подписите си под клетвата.
Денят преди клетвата беше отворен за посетители във военния университет. Близо 1100 ученици от областите Габрово и Разград посетиха училището и разгледаха учебни кабинети в Първи учебен корпус на Факултет „Общовойскови“, както и се запознаха с изложеното въоръжение и техника на Строевия плац. Те имаха възможност и да наблюдават репетицията за тържествения ритуал. На самия ден гости на събитието бяха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, генерали и офицери от БА, представители на областната и общинската администрации, родители и близки на курсантите. 

Генерал-лейтенант Андрей Боцев – началник на отбраната:

„Радвам се,         че имам възможността да съм сред първите, които отправят поздрав към курсантите от Випуск – 2017-2022. Скъпи курсанти, Вие поехте сериозна отговорност към отечеството. Гордея се с Вашето решение. В този момент чувствам, че историята, за радост, следва своя нормален ход. На ред е следващото поколение млади блългари и българки, които със собствена воля и желание ще се подготвят и обучават за изпълнение на най-свещения дълг към родината.
Вярвам, че Вие ще бъдете достойни български офицери, защото докато я има България, тя ще има нужда от здравомислещи, образовани, търпеливи и млади хора, които да поставят суверенитета и териториториалната цялост на най-високо място в ценностната им система.
Вие имате и силата, и куража да го направите. Това е достижима цел, която не е лесна, но носи много удовлетворение и чусвство за успешна професионална реализация.
Ние работим за повишаване на отбранителните способности на нашата армия, на Въоръжените сили като цяло, чрез модернизация и въвеждане на съвкупност от мерки, а също и повишаване на мотивацията за служба на личния състав.


Целта ни е да стъпите в службата с усещането, че наследявате хора, направили всичко възможно България да има боеспособна, адекватна на времето и средата за сигурност армия. Вярвам, че нашите усилия ще имат успех и се надявам вие да имате възможност да разширите постигнатото.„

Илия Налбантов – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната:

„Уважаеми курсанти, Вие положихте клетва в старопрестолния град Велико Търново – градът – символ на нашата държавност, съхранил паметта на многовековната ни история. Вие извършихте един дълбоко личностен акт – приехте обет да служите саможертвено на обществото  и да защитавате нашата родина.
Очаква Ви наситено с динамизъм и изпитания ежедневие, предодолявайте с чест и достойнство възникналите трудности. Учете се и творчески прилагайте придобитото знание! Усвоявайте изкуството на лидерството! Всеки един от Вас ще застане начело на всеотдайни защитници на отечеството, които ще имат зад гърба си боен опит и участие във военни мисии. Тези мъже и жени ще очакват от Вас справедливост и твърда ръка. Следвайте заветите на българските военачалници, утвърдили славата на българското оръжие по бойните полета.
Уважаеми командири, България Ви е дала своето най-голямо богатство – младостта. Обичайте ги, учете ги, насочвайте ги. Грижете се за тях. Изградете ги като личности.
Скъпи курсанти, гордейте се с професията, която сте избрали. Обичайте я, бодете здрави и умни.“

За вестник "Българска армия" 

Няма коментари: