сряда, 18 октомври 2017 г.

ПРОПАГАНДАТА – ОТ ГЬОБЕЛС ДО СТАЛИН – НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!

Пропагандата винаги е била нещото, което е съпътствало властта и властимащите в пътя им нагоре към върха на тяхната слава и безчестието им. Именно това е начинът, един човек да се издигне бързо, стремглаво да постигне всичко, което е искал и след това да се сгромоляса право надолу. Пропагандата е и онова нещо, което създава усещането за някаква измамна сигурност, съмнителна прозрачност и още по-категорична задкулисност.
Когато говорим за пропаганда, първото нещо, което изниква в съзнаниетио ни е Гьобелс.

Паул Йозеф Гьобелс е министър на пропагандата и просвещението на нацистка Германия (от 1933 г.). През 1944 г. отговаря за тоталната военна мобилизация. В своето политическо завещание Хитлер назначава Гьобелс за свой приемник на поста канцлер, но още на другия ден след самоубийството на фюрера (30 април 1945 г.) и след влизането на съветските войски в Берлин на 1 май 1945 г., Гьобелс и жена му Магда се самоубиват, след като отравят и своите шест малолетни деца.
Това е и неговото верую, онова, в което Гьобелсд вярва през цялата си шеметна политическа кариера – краен до смърт, или ще е неговото, или няма да е нищо друго...! Пропагандата на Гьобелс е лъжлива, „фейк“- пропаганда, той манипулира обществото, за да постигне целите си на всняка цена, така, както правят всички диктатори и техните производни във всички тоталитарни държавни формирования и от социалистическо-комунистически, и от фашистко-националистически тип.

Това показват и плакатитие, когато сравняваме пропагандаторските материали на СССР и на фашистка Германия – те почти се припокриват. Не е случаен и фактът, как първият демократично избран български президент д-р Желев описа тази взаимна връзка като вързка на „тоталитарни близнаци“. Знамената, вдигнатата ръка за поздрав, независимо, дали е по фашисткия модел, или е просто поздрав, какъвто впрочем е и вторият.

Те си приличат във „фейк“-пропагандата, „фейк“-„новитите“, „фейк“-политиката. Всичко е насочено към умишлено пропагандиране на нещо, в което вярват определени хора от някаква група, които налагат своята вяра като единствена и възможна. В повечето случаи тя е напълно невъзможна и още по-малко пък – единствена...!

Хер Хитлер е вдигнал дете във въздуха, усмихва се, изглежда като загрижен баща. Товарищ Сталин е отрупан с рози и пионерчета – млади комунисти, го поздравяват, а той също е усмихнат като отец...! Това е внушението – бащицата – бащата на нацията, единственият ни възможен избор за родител, политически и дори и физически...! Внушението е повече от религиозно, защото не търпи дори и частица съмнение, а наличието на такова, автоматично означава репресия по някакъв показател, било то физически, или социален.
Децата са особено важен фактор в пропагандата, защото те са най-чистите същества и именно те създават усещането за автентичност на плаката, децата с тяхната непринуденост се протягат към добрия чичко и той им отвръща със същото – с доброта и сърдечност, което внушава „фейк“-възприятието за откритост и пълна отдаденост на личността на тоталитарния диктатор, за който се отнася въпросния плакат!

Следват трудещите се, които на Изток бяха пролетариат, на Запад пък – арбайтен. Но и в двата случая те са основата, те са фундамента на системата и именно те се поставят на пропагандаторските агит.-материали със знамена. Те са напети, горди, извисени, каквито впрочем никоига не са били, едните – носителите на идеала на арийската чистота, другите – автори и изпълнителни на така наречения демократичен централизъм. Само че нито арийската чистота е някаква беззаветна истина, още по-малко пък демократическия централизъм е нещо добро...! Всъщност при първата имаме съмнения за еврейска кръв дори в самия фюрер, а при второто – някой спуска отгоре заповед, която се представя като инициатива на народа и тя се централизира за изпълнение от всички, което не е демократично, но е напълно централизирано – по диктаторски!

От следващите плакати пък непременно някой трябва да ни контролира, да ни посочи с пръст, да ни стресне, за да ни освести и да влезем отново в релсите, ако въобще сме си позволили, да излизаме от тях. Целта е ясна – да се упражни индиректен контрол над масата от населението, което трябва да изпълнява безпрекословно заповедите по линия на демократичния централизъм и да не се замисля за друго, освен за правото да изпълнява заповеди!

Погледите винаги са смръщени, сърдитостта е непременна алюзия за строгост, която предполага грешност. Именно тук тематиката се доближава съществено до религиозното възприятие на действителността и я преформатира в нещо пъ-възвишено дори и от религията – вяра в материята, вяра в една личност от плът и кръв, която се идеализира до божественост и се превъплъщава в още по-материалистична архитектурно-монументална мегаломания.

ВЕАНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: