сряда, 11 октомври 2017 г.

БЪЛГАРИ ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ „АМЕРИКАНСКОТО ЗЛО“...!!!

Има една особена порода хора у нас, която е готова на всичко, за да покаже простотията си всецяло и на възможно най-„тържественото“ място. Така е и сега, когато някакви „българи“ с руски знамена и православни хоругви, са излезли на улицата, за да да изкажат подкрепата си за севернокорейския диктатор Ким Чен Ун!

Тук проблемните елементи са няколко и това налага специалното им изтъкване. Първо, обръщението на плаката, както е видно, е на малко име – „Ким Чен“, което показва някаква близост, тоест, държи се на демонстрацията на близост, с което се скъсява дистанцията и се показва идейна съпричастност! Второ, самият севернокорейски диктатор е изобразен поне с 50 кг. по-слаб, така, както се правеше в „добрата“ стара традиция и товарищ Сталин беше представян стилизирано, а така също и всички останали диктатори -  комунистически или националсоциалистически лидери. Те винаги са изчистени, опростени и почти обожествени образи, на лицата им са монтирани усмивки, в зависимост от повода – истерично-френетични, хитро-„монализовски“, или замечтано-психиатрични!

В случая Ким Чен Ун е представен като един напълно нормален човек, какъвто той далеч не е и няма и как да бъде! Но абсурдите на това шествие на глупостта у нас не свършват до тук. Шестващите носят руски знамена...! Е каква е връзката, след като обявяват подкрепа за севернокорейски диктатор, да носят руски знамена, не съветски, което е далеч по-логично и приемливо в случая, а именно – руски..!

Накрая обаче безумието добива истински връх и достига своя апогей с православни хоругви! Кой истински имбецил може да съпостави и дори да си позволи да използва по този зловещ начин символа на една отявлена и яростна диктатура с изключително нечовешки вид и православната хоругва с икона...! Както се казва  - нерде Ямбол, нерде Станбул...!!!

Въобще, използването на православни символи като хоругви, кръстове, икони и други в политически, а особено в социални шествия напоследък става много популярно.

Едните искат да покажат съпричастност към една държава, която сама себе си иска да изкара като нова православна Византия, от друга страна, се търси ефект на противопоставяне. И ако в така наречените социални шествия, когато някакви така наричащи се „нови българи“ протестират срещу не е ясно какво на други българи с нетрадиционна сексуална ориентация например, то тук нещата са по-различни. Ако при първите говорим за социален екстремизъм над хора, които не вършат нищо лошо по законите на страната, а просто са по-различни в сексуалните си предпочитания, то тук говорим за нов тип социален екстремизъм – това е опитът Русия да се представи като нещо добро, като защитничка на „славянските ценности“ и през това да се потърси втори пласт и нов ефект на политическа пропаганда, която ако не е чак толкова пряка, може би и да постигне определен нов опосредствен ефект на влияние върху масата.

Да, ама не, както казваше покойният вече български журналист Петко Бочаров...!
Няма как да възприемем по адекватен начин носенето на хоругви на политически митинг, при това на шествие, което защитава едни повече от безумни позиции, които далеч не са официална политика на България, а не са и масова обществена позиция. Какво защитават тези хора? Нима да прибираш още на границата паспортите на малцината така наречени екскурзианти, които посещават Северна Корея, е нещо нормално, нима да нямаш право да излизаш от хотела в Пхенян без двамата си придружители от местната политическа полиция е нормално...!? Защо Северна Корея не допуска туристи на своя територия, които са журналисти, или писатели например...? Ами защото се страхува, защото тези хора, дори и да нямат възможност да напишат нещо там, когато се завърнат в нормалните си държави, те ще го напишат, както и става. Защо в Северна Корея няма достъп до интернет? От какво се страхува същият този диктатор Ким Чен, от какво се опасява и защо не разрешава на хората да сърфират свободно в световната мрежа? Ами защото тогава ще видят, че има и друг живот, ще се сравнят и естествено и бурно ще възроптаят срещу мизерното си съществуване!

Ето това ли защитават тези, които излизат с плакат, на който пише, че подкрепят Ким Чен в борбата му срещу „американското зло“....? Какво е това „американско зло“, западната демокрация и християнските ценности ли са „американското зло“? И ако е така, тогава защо тези същите хора носят също толкова християнски хоругви! Нали самите те, чрез собственото си и доброволно волеизявление показват, че са против християнските ценности на Запада...!

Ето заради това демокрацията е хубаво нещо, защото всеки има право да каже и покаже своето мнение, а когато го направи, останалите могат да си направят изводи, с които да си изградят цялостна представа и за човека, и за неговата ценностна система, ако въобще той има такава, а и за онова, което могат да очакват от него.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: