сряда, 11 май 2016 г.

КАК КОМУНИЗМЪТ "КАРТОТЕКИРА" ЦЪРКОВНИЯ НИ ЕЛИТ!?

Много интересни данни се съдържат по отношение на определенията, които дава службата „Държавна сигурност” за елита, ръководството на БПЦ в годините на комунизма. Данните се съдържат в крупното и авторитетно академично изследване на Момчил Методиев - „Между вярата и компромиса”.

Говорим за предишните митрополити, архиереите, които в голямата си част са наследени в комунизма от предходното време. Оказва се, че това са едни отявлени антикомунисти, които постепенно биват изолирани от някои от новите митрополити, които са склонни към компромиси и за да станат владици, но и за да запазят една относителна независимост на Църквата в тъмните времена на комунизма в България.

Един от най-изявените антикомунисти е Врачанският митрополит Паисий, чийто наследник днес е митрополит Калиник. За него в архивите се казва, че е известен като „…злостен враг на Съветския съюз и на БКП, поклонник на хитлеризма, …направил гаден доклад срещу Съветския съюз…минава за умен, хитър и прикрит…”. Пише още, че негова любовница, артистка, била готвена да оглави девически манастир, но била задържана в „Държавна сигурност! Въобще, определения като „хитър” и особено „прикрит” са често срещани в оценките на хора в онези години. Под прикрит вероятно се разбира, че не е активен в мероприятията на властта. Оценките са интересни, защото са преди всичко клишета, на които се придава една невероятна значимост, а в същото време, ако се чете безпристрастно, се вижда, как всъщност това, в което повечето са обвинявани, реално представлява морален актив, а не пасив, както се опитват да го изкарат.

Друг отявлен антикомунист е Доростоло-Червенският митрополит Михаил, за когото пише, че е „…въплъщение на най-черната реакция в църквата…ретрограден, реакционер, вкостенел мозък, …с крайно отрицателно отношение към ОФ…злослови срещу Съветският съюз и властта…”.

За Видинския митрополит Неофит се казва, че е „…убеден фашист и ревностен защитник на фашистката власт…надъхан е с органична омраза съм СССР и БКП, нарича комунистите палачи…”. Търновският митрополит Софроний пък е определен като „…прост и доста глупав човек…вкостнел мозък с консервативни и назадничави възгледи…”.

За Варненския митрополит Йосиф пък се казва, че е „…краен реакционер и разпален хитлерист…”. Пловдивски митрополит Кирил, който е и бъдещият патриарх, е определен като „…кокетирал с германците…бил ляв, но отстъпил от тези позиции…”. Филарет Ловчански е определен като „…интригант, подъл, дребнав, лъжец…”. Старозагорски Климент пък е „…опозиционно настроен…”, а Сливенски Никодим пък е „…английски възпитаник…”. За Екзарх Стефан се казва, че „…съчетава в себе си всички отрицателни качества…”!

Всичките тези данни показват всъщност нещо много интересно. Виждаме, че сме имали едни удивително грамотни, образовани, морални и вярващи владици, които са били на принципни позиции и за вярата си, но и за общественото си положение. Всъщност те не са били лъжци, а напротив, казвали са истината, която обаче не е била изгодна в онези години на комунистическите власти.

Те не са били нито дребнави, нито подли, а напротив, просто не са отговаряли на разбирането на властите за доверени хора. Защо по-късно държавата се намесва така пряко при избора на наследниците на изброените владици…!? Ами защото така те са били подбирани и са били угодни на светската атеистична власт. Да, имали сме, а в известен смисъл и все още имаме, митрополити, които са били избрани не от Църквата, а са били назначени от Държавата, които не просто не са епископи с авторитет, те дори не са вярващи хора, колкото и това да е абсурдно, защото иначе не можем да си обясним, как са допуснали да бъдат назначени, а не избрани, но и как са допуснали да станат служители на държавни репресивни служби, а в същото време да са и епархийски митрополити…! Компромисът е бил твърде голям и те все пак са имали реален избор…!

Но да се върнем на старите митрополити, онези, които днес сякаш са напълно забравени! Защо например Паисий Врачански и Михаил Доростоло-Червенски са под пълно забвение, защо никой не ги помни…? Защото няма интерес от това те да бъдат помнени, защото неизбежно ще се направи сравнение, какви са били те и какви са днешните ни архиереи. Наскоро някъде някой беше написал, че е важно да си истински свещеник, а не поп и още по-важно е да си истински епископ, а не владика…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: