понеделник, 9 март 2015 г.

ЕПИСКОП СИОНИЙ СЕ КЛОНИРА…?!?!?


Снимка: pravoslavieto.com


Клонира ли се Величкия епископ Сионий? Явно и това чудо вече е постигнал в усърдието на вярата и морала си! Ето какво се казва в репортаж по БНТ за Троянския манастир: „Сега, обителта има нов игумен и монаси”. Това е хубаво, само дето не е вярно. Монаси в манастира няма. Единственият монах, освен епископа, вече е в оставка, свещеникът също напусна, така че остава само един послушник, който не се знае, кога и той ще избяга, но той не е монах, заявиха запознати с църковните дела в региона. На практика в манастира има само един единствен монах и това е игуменът.

Ако на него му се привиждат монаси, вероятно това са сенките на онези, които той собственорчно изгони с подкрепата на ултранационалисти и политици, които се съюзиха със самопровъзгласилите се „ловци на гейове” - свещеници от Светосливенска епархия.

„Троянската обител е променена. Поклонниците, които идват насам са в пъти повече”. Това е още нещо, което въобще не отговаря на истината, дори напротив, в пъти са намалели поклонниците, защото манастирът се превърна в същий „дворец” на император. Хвърлиха се маса пари за тронни зали, изградени бяха огромни апартаменти, положени бяха мрамори, бутаха се стени,  а сградата е стара. Тя не е пригодена за царствени покои, тя е и винаги е била манастир – място за уединение и покой, място, което да е скромно, но красиво, като за монаси, а не като за царкини…!

Уви, това не е така и хората го виждат, а това не им харесва, заради това и поклонниците се отдръпнаха, защото не са съгласни един ставропигиален манастир да се превръща във феодален замък.

„Велички епископ Сионий: “Искаме да направим един малък дом, в който да могат да бъдат догледани възрастни хора, било то свещеници, било то монаси или обикновени миряни, които нямат друга възможност да преживеят последните си дни в мир и спокойствие.”. Ето едно прекрасно начинание, само дето и то виси във въздуха!

Въпросната сграда е съвсем близо до манастира, до реката. Тя вероятно е строена още през 18-ти век. Как, аджеба ще се преустрои такава стара сграда в приют за възрастни? Как те ще се качват по етажите? Къде ще се направят бани….в сграда от 18-ти век…!?!?!? Дали тази сграда, която по всяка вероятност е паметник на културата, ако наистина е толкова стара, ще издържи на такива ремонти? А и дали няма да е по-евтино да се построи нова сграда, защото реконструкция на такава стара сграда винаги излиза по-скъпо!
Ако ще демонстрираме социална активност, нека поне го правим като хората, да помислим първо, а не да се плещят приказки, колкото да се упражнява езиковият мускул!

„В момента игуменът на манастира има готовност да приюти до 60 бесарабски българи от Украйна. Надява се до края на годината да отвори врати и приютът за възрастни хора”. Хубаво, ама къде ще ги настанят тези хора? Къде, в празните монашески килии ли…!?

И още, от къде ще дойдат парите за този въпросен приют? Църквата ли ще плаща самонадеяни епископски инициативи? Освен това, твърде притеснително е да се дават дарения, особено на фона на изчезналите някакви си 30 хил. евро във Видинска епархия, дарени за катедралния храм, които според публикации, били безследно изчезнали!

„Според Величкия епископ Синоий, Църквата разтваря своите двери към хората”, но как, като се отваря кръчма под прозорците на насилствено опразнените монашески килии ли…?!

“Това доверие, което беше изгубено в дългите години на изпитание, между народа и клира, сега се засилва”, казва още епископът. А ние питаме отново, КАК ще стане това, КАК..? Доверие не се печели с постоянни пиянски изстъпления, счупени каляски, управлявани в нетрезво състояние, нито пък се печели, като се омаа цяло стадо овце и се опука целия резерв на една ставропигия, каквато е все още Троянската обител. НЕ, така не се печели доверие, Ваше Преосвещенство…!

“В Европа и Америка хората доброволно помагат, безсребърно помагат на такива начинания. Защо ни е трудно да даваме добро?”, ни пита Величкия епископ, а ние му отговаряме: „Ами не ни е трудно да даваме добро, но не искаме да Ви даваме пари, защото не Ви вярваме, защото ние даряваме, а Вие си купуваме скъпи вещи и от монаси, се превръщате в императори, а официалното ни управление е републиканско, все още поне…!”.


Така че, колкото и да се напъва в този случай, планината никога няма да може да роди нещо по-различно от мишка, защото самата планина е нефелна! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: