вторник, 3 март 2015 г.

ЦЪРКОВНО-НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА СРЕЩУ ТРИМА МОНАСИ ОТ РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ



Снимка: www.bg-patriarshia.bg

Предстоят църковно-наказателни дела срещу трима йеромонаси от Русенска епархия. Това са Атанасий, Висарион и Ефрем. „Има решение на епархийския съвет, но все още не е повдигнато обвинение и все още не е започнало такова дело, но има такова обвинение”, потвърди преди дни Негово Високопреосвещенство митрополит Наум Русенски, специално за читателите на фейсбук-групата „Православни новини”.

В какво точно са обвинени монасите, защо са наказани и какво предстои, ще разберем скоро, едно обаче е сигурно от сега, може и да сме критични, може и да си позволяваме доста крайни критики дори и спрямо митрополити. Това е така, не защото не зачитаме духовни санове, напротив, точно в тяхна защита го правим. Когато обаче са прави, прави са. 

Така е и сега, митрополит Наум Русенски се опита да помогне, опита се да разреши един проблем, но йеромонасите не се подчиниха, не приеха протегнатата ръка и се стигна до църковно-наказателен съд. Стигна се до тук, не заради митрополита, а заради непослушанието и неподчинението на тримата монаси, както и заради откровената им самоотлъчка.

Те не просто не приеха протегнатата ръка на владиката си, те пренебрегнаха опита да бъдат реабилитирани чрез покаяние, те се подиграха, а така огорчиха и митрополита, и себе си, но най-вече, така се изгубиха от собствената си вяра, като се възгордяха и се опълчиха срещу истината, която можеше да ги помилва и душеспаси.

Йеромонах Атанасий, който нашумя със скандални снимки и видео-материали, в които отново, за пореден път гей-алюзията беше доста директна, идва от Светосливенска епархия. Бил е също и в Люляковския и Поморийския манастири. Той иска ръкоположение от митрополит Йоаникий, но му е отказано. 

По-късно Атанасий почти светкавично приема ръкоположение в Басарбовския манастир от тогавашния митрополит на Русе, Неофит, който днес стои на престола на патриаршията ни. Това вероятно става не и без посредничеството на почти всесилния тогава в епархията Ангел Младенов, който днес отново е до Неофит, само че сега му е „изпълнителен секретар”, в качеството и на софийски митрополит на патриарха.

Когато избухнаха скандалите около йеромонах Атанасий, митрополит Наум му предложи покаяние в друг манастир, както е по Устава на БПЦ. Наказан беше и игуменът на Басарбовския манастир, архимандрит Емилян. Атанасий обаче отказа да се подчини в края на 2014 г.

Заедно с него, йеромонах Висарион и духовното чедо на Атанасий, йеромонах Ефрем обвиниха за скандалите около Атанасий, русенския свещеник Стефан. Той беше в немилост по време на предишния русенски митрополит, дори беше изпратен да служи в селска църква, а не в града, където е бил популярен сред християните.

Веднага, след като стана митрополит на Русе, Наум върна отец Стефан в града. Към края на годината, въпреки заповедта на митрополита, тримата – Атанасий, Висарион и Ефрем напускат манастира. Това е откровена  самоотлъчка, както и непризнаване на решенията на епархийския съвет, защото управлението на един митрополит е единосъщно с епархийския съвет, те заедно вземат решенията в епархията.

Въпреки опитите на митрополит Наум да спаси отклонилите се,  те са се възгордели и не приемат помощта, която им е предложена.

Е, когато един митрополит е прав, прав е! Едва ли можем да бъдем обвинени в пристрастност. Това е доказателство, че в делата си се стремим да бъдем акуратни и да представяме истината такава, каквато е, както и да назоваваме виновните. Не се изживяваме като съд, а само като обществен посредник за достигане до информацията.


Ако утре митрополит Наум „стъпи на криво”, ще го напишем, днес обаче, той е прав и ние заставаме на негова страна, защото истината в случая е на негова страна. 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: