вторник, 3 март 2015 г.

СЕНЗАЦИОННО: БПЦ ФОРМИРА ЧЕТИРИ НОВИ ЕПАРХИИ?


На сесията си през март Светият Синод на БПЦ-БП може да разгледа и формирането на четири нови епархии. Пловдивският митрополит Николай е предложил разделянето на Пловдивската митрополия на: Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска. 

Предложението е било настоящият пловдивски владика да си запази трона в Пловдив. Предложенията са били епископ Поликарп Белоградчишки да поеме Кърджалийска епархия, епископ Сионий Велички да поеме Пазарджишка епархия , а епископ Арсений Знеполски да поеме новата Смолянска епархия.

Обмисля се също и разделянето на Търновската епархия на две - Търновска и Габровска епархии. Настоящият търновски митрополит ще поеме новата Габровска епархия, а евентуалният кандидат за нов търновски владика е викарният епископ на патриарх Неофит – Григорий Браницки.

„Няма взето решение от Синода. Ставаше дума нещо за Пловдивска епархия, но решение няма. За Търновска епархия въобще не е ставало дума. Мисля, че за сега няма да се вземе такова решение. Трябва митрополитът да поиска и ако Синодът реши, едва тогава може да стане такова разделяне на епархии”, заяви за читателите на фейсбук-групата „Православни новини”, Негово Високопреосвещенство ловчанският митрополит Гавриил.

Стана ясно обаче, че митрополит Николай Пловдивски е поискал той да назначи новите митрополити в епархиите, които вероятно ще се разроят от настоящата негова мегаепархия. Ако това е вярно, то първо е некаконично. На второ място, новите предполагаеми трима митрополити – Арсений, Поликарп и Сионий са крайно неподходящи.

Велички епископ Сионий нашумя с педофилски скандали, след което беше отстранен от ректорство в Софийската духовна семинария и беше запратен във Видинска епархия.

Белоградчишки епископ Поликарп няма години служение като епископ в БПЦ, а и неговата репутация е силно разклатена от скандали и вътре, и вън от епархията му.

Знеполският епископ Арсений освен, че също няма години служение като епископ в БПЦ, той няма и възраст, защото няма още 30 години.

Ако обаче тримата успеят все пак по някакъв начин да се домогнат до митрополитски корони, това са три сигурни гласа за митрополит Николай, при едни евентуални избори за нов български патриарх, което оправдава до някъде евентуалното предложение на Николай Пловдивски за разделяне на епархията му…!Той вече има свое лоби, както беше писано от Горан Благоев в негова статия. Негови хора са също плевенският митрополит Игнатий и настоящият Търновски владика Григорий.

Последният изгуби дела за арбанашки църкви и се говори, че е обиден, поради което, не иска да остава в Търново като владика и евентуално ще поеме новата катедра в Габрово.

Тези църкви, които бяха изгубени, бяха достатъчно блажни, защото са музейни, а предлаганата му църква на Царевец няма как да носи приход, защото входната такса се взема на входа на крепостта още. Именно заради това владиката Григорий не прояви интерес към предложението на общината, Църквата да поеме храма на Царевец.

Нека припомним, че разделянето на епархии може и да подейства оздравително на БПЦ. Варненска също е много голяма, а Шумен, който се води към Варна има традиции като самостоятелна митрополия. Добрич също може да бъде отделен.

В София също има традиции на отделна Велбъждка и Самоковска епархии.
Предстои и избор на нови епископи в БПЦ, особено след оставката на викария на Стара Загора – Крупнишки епископ Инокентий, който беше приет след покаяние от разкола. Ако се изберат и нови митрополити, които са настоящи епископи, то Църквата ни спешно ще трябва да въздигне нови епископи, на мястото на канонично утвърдените епархийски митрополити.

Че ще има нови митрополии и съответно нови митрополити и епископи е ясно. Това ще стане, рано или късно. Въпросът е, дали тези нови митрополити ще бъдат назначавани, както се твърди, че е поискал Пловдивският владика Николай, или ще бъдат избирани, както се предвижда по Устава на БПЦ.

Последните назначавани митрополити са били по така наречения „комунистически” Устав на БПЦ, когато митрополита на САЩ, Канада и Австралия, както и този на Средна и Западна Европа са били определяни от Синода, без избори. Това е било необходимо, за да се контролира, кой ще отиде на Запад. Днес обаче, назначаването на митрополити би било истинско самоубийство на църковната ни йерархия.

Има и още нещо сигурно – след сесията на Светия Синод на БПЦ от март 2015 г., Църквата ни няма да е същата. Тя просто не може да остане същата и ще се промени, дано обаче това да стане за добро и с добро, …дано…!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Анонимен каза...

той николак си пече мн добре питката,а гавриил да чака и да се надява на руснаците, до сега не си направи викарий, какво се мотае,или и той е като вт - може всичко и сам си е и протосингел и викарии и митрополит