петък, 13 март 2015 г.

МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН СЕ ПРЕБОРИ ЗА ПРОТОСИНГЕЛА СИ


Софийска духовна семинария. Снимка: www.skyscrapercity.com

Архимандрит Антим остава протосингел на Видинска епархия, по настояване на видинския епархийски митрополит  Дометиан.

Преди време се появиха информации, че видинският протосингел, ще става ректор на Софийската духовна семинария. Тогава се появиха спекулации, че това назначение той ще получи, защото  е изместен от видинския викарий Поликарп Белоградчишки. 

Тогава имаше известни търкания между двамата, за това, кой, как и с какви методи си изпълнява задълженията. Поликарп беше получил уж правото от митрополита си, реално да управлява епархията от негово име. Оказа се обаче, че парите и имотите на епархията се управлявани от протосингела, което вероятно е пречело на Поликарп в епархията, от където и се появиха известни проблеми между двамата. Заговори се тогава и за дипломата на епископа, която и до ден днешен не е ясно, дали я има, или не. Макар че той обеща да я покаже, така и не я показа, което все още тегне като проблем в общественото пространство.  Без диплома за завършено висше богословско образование, епископът не може да бъде нито епископ, нитода заема поста на епархийски викарий.

Проблемът обаче дойде, когато архимандрит Антим беше назначен в патриршеската катедрала „Св. Ал. Невски” на чреда. Така не беше ясно, дали той остава във Видин, или вече е в Софи и дали това е първата крачка към това да оглави семинарията, или това е първата и последната крачка в София.
Тогава се появиха коментари, че това е начин епископ Поликарп да си разчисти сметките с протосингела на Видин, като го разкара и сам поеме управлението и на финансите и имотите на епархията.

Уточнението е интересно от гледна точка на факта, че архимандрит Антим не е бил обсъждан на последното заседание на Синода за ректор на Софийската духовна семинария. С една дума, или планът на епископ Поликарп не е успял, или митрополит Дометиан не може да разчита на викария си и иска да запази протосингела до себе си, за да може именно той да управлява епархията, а не викарният Поликарп.

Това се доказва и от последните промени, които станаха буквално по време на заседанията на Синода. Въпреки препоръките на Св. Синод, митрополит Дометиан не само не се лиши от протосингела си, но и го назначи за предстоятел и на митрополитския храм „Св. Николай” във Видин.

Независимо от натиска на Св. Синод, архим. Антим не пожела да напусне Видинска митрополия, където заема ключови постове, защото той е подчинен на своя митрополит и самият той не го пусна, както още тогава коментира самият протосингел.

Сега се оказва, че протосингелът вече не е на служение в патриаршеската катедрала, а си остава само протосингел на Видинска епархия, където явно има пълна подкрепа на своя епархийски митрополит, въпреки опитите на викария, той да бъде изваден от епархията. Това потвърди пред нас самият архимандрит Антим: „Въпросът за семинарията не е разглеждан, защото тече учебната година. Оставам си протосингел във Видин. Освободен съм от София по настояване на митрополит Дометиан”. По думите му, изнесената информация за това, че е бил предложен за ректор на семинарията, не е коректна. 

Информацията беше потвърдена и от ръководителят на Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ-БП, Александра Карамихалева, която заяви, че няма информация такъв въпрос да е бил обсъждан по време на последните заседания на Синода.

Така митрополит Дометиан спечели битката за своя протосингел, който се оказва най-значимата фигура в епархията и който на практика получава доверието и на епархийския си владика, и на свещениците. Колкото до епископ Поликарп, очевидно позициите му отслабват, при положение, че в конфликта му с протосингела, митрополитът най-сетне взе страна.

Дали това е удар по оформилото се неотдавна властово дуо в Църквата - „епископ Поликарп-епископ Сионий”, или Дометиан просто наложи своята воля на епархийски митрополит, въпреки дългите нишки, които според някои идваха от Пловдив, предстои да разберем!


Едно обаче е сигурно, ако въобще има тандем между викария на Видин и игумена в Троян, то вече на всички стана ясно, че това е кауза пердута, поне при такава конфигурация и в Синода, и в епархията. 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: