вторник, 17 март 2015 г.

ИРИНЕЙ-ПАТРИАРХЪТ ЗАТВОРНИК, ЗАРАДИ ВЯРАТА СИ


Най-големият критик на Вселенския патриарх Вартоломей, беше патриарх Диодор Йерусалимски, който през целия си живот остро кртикуваше проикумническата политика на Вселенска патриаршия. Срещу него се опитаха да заведат църковно-наказателни дела, защото той открито критикуваше и настояваше да се прекрати тази икуменическа активност.

След смъртта на патриарх Диодор, следващият патриарх Ириней продължи линията на критика, спрямо Вселенската патриаршия. На него му беше скалъпено църковно-наказателно дело, за това, че уж бил продавал имоти на патриаршията, а парите бил предоставял на сестра си. Той е бил свален от поста патриарх на Йерусалим. Ириней и до днес е под домашен арест в къща в Йерусалим и от покрива, чрез макара се снабдява с храна и вода. Той е жив зазидан в тази къща.

Вселенският патриарх отива в Йерусалим и извършва съд над йерусалимския патриарх. По решенията на ІV-тия Вселенски събор, при спор на двама епископи, арбитражът се пада на Александрийския, а не на Кностантинополския патриарх!

Патриарх Ириней е бил посещаван от представители на Руската задгранична църква и на Гръцката старостилна църква и той ги е благословил през решетките, които го делят от света. Той има интернет и разговаря по скайп. При него е бил един от йерарсите на Руската задгранична църква, архиепископ Андроник. Той също е получил благословението му.

В момента се повдига въпроса, относно съдбата на Ириней, защото е недопустимо един патриарх, дори и бивш, да живее по такъв нечовешки начин. Дори не му се позволява да получава медицински грижи.

За да стане Йерусалимски патриарх, той трябва да бъде признат от еврейската държава и от йорданския крал. Така се потвърждава изборът и той става легитимен.

Дълго време настоящият патриарх на Йерусалим, Теофил не беше признат от тези две държави. До тогава Ириней се движеше свободно из града. Имаше и много клирици, които му бяха верни. Самият Теофил, който е описван като кротък човек, е бил ръкоположен за епископ именно от своя предшественик - патриарх Ириней.


Съдба на клетник, патриарх-затворник, и това се случва в ХХІ в.при това в правова държава…!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: