понеделник, 25 септември 2017 г.

В „СЯНКАТА“ НА ГЕНЕРАЛА


Армейски-генерал Добри Джуров 
и неговата дъщеря Аксиния. 
Фото Blife.eu557

Казват, че „второто издание „, винаги е по-слабо от „първото издание“, това може и да е актуално за книгите, но при хората определено не винаги е така. И ако днес сме свидетели на не особено успешни така наречени „втори издания“потомци на известни актьори, журналисти и други, които ги „повтарят“, то при професор Аксиния Джурова – дъщерята на армейски-генерал Добри Джуров, това определено не стои по този начин.

Някога обвиняваха професор Джурова, че понеже баща й бил министър на отбраната, заради това тя била лансирана и така станала професор…! Въпросът обаче е, именно че баща й беше дългогодишен министър на отбраната, НО в България, а как тя остави името си в научните среди извън България…?! Нима баща й е бил този, който й е съдействал, за да може от 1989 г. тя да е гост-професор в Йейл (САЩ), Йерусалим, Сорбоната (Париж), както и в Института за евроазиатски изследвания (Венеция)…!? Там генерал Джуров нямаше и никога не е имал влияние, там професор Джурова се доказа сама, с това което е и което умее. 

От 1986 г. Аксиния Джурова е директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет. От 1987 до 1995 г. е вицепрезидент на Международната асоциация за изследване на славянските култури към ЮНЕСКО. Такъв опит, такъв научен потенциал няма как да се „оправдаят“ с протекции, било то и на самия армейски-генерал Джуров…! 

За в-к "БА"

Няма коментари: