сряда, 27 септември 2017 г.

КОЙ КУМ, КОЙ СВАТ, КОЙ ВЪВ „ВИДИНСКА“ Е ПО-БРАДАТ…!?



Снимка: БНР

Прави ли Ви впечатление, как като наближат избори за нов епархийски митрополит почти веднага започват да валят фейсбук  и всякакви други групи за подкрепа обикновено основно на двама епископи, които и двамата са на практика неизбираеми, защото се явяват, някои от тях вече на пети избори /като броим и предстоящият за видински владика/, и никога не биват избирани!? 

Тези кандидати понякога дори не събират и един глас, а не е ли редно, при такава ситуация, когато нито един епархийски избирател не гласува за тях, въпросните епископи да отпаднат от предстоящи избори за епархийски ръководител, защото очевидно те не се ползват с доверие на обществеността, която биха представлявали като епархийски митрополити…!? 

В същото време зад тях / в преносния, а понякога и в прекия смисъл...!!!/ застават мастити бизнесмени и политици…! Каква е работата на бизнесмените да подкрепят „попове“…нямат ли си те бизнес, с който „да си играят“, че опряха до църквата и изборите за митрополит…? Ами политиците…., защо те пък се намесват с подкрепа на определени кандидати, при положение, че това въобще, ама наистина въобще не им е работа…!?

Така е и сега, както съобщиха някои медии: „…Подписка за избор на Белоградчишкия епископ Поликарп за Видински митрополит започна Инициативен комитет от общественици, бизнесмени и ръководители на институции...“.  

След кончината на  видинския митрополит Дометиан, Светият Синод на БПЦ-БП, с решение от 19.09.2017 г., от 20.09.2017 г. освободи епископ Поликарп от длъжността викарен епископ, като от същата дата го назначи за трети викарий на пловдивски митрополит Николай и за ректор на Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив. По всичко изглежда, че това е пращане, както се казва в „трета глуха“, за да бъде изолиран един кандидат…!  

„На практика, от тук нататък нямам право да участвам в духовния, църковния и обществен живот на Видин и Видинска епархия, без разрешението и благословението на изпълняващия длъжността временно управляващ Видинска епархия Врачански митрополит Григорий и Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай“, написа епископът в свой профил във фейсбук. Това което казва е факт. Факт е обаче, че почти нищо не е достъпно от профила му във фейсбук, докато това съобщение стана достояние на обществеността, защо…, ами вероятно, защото именно така е трябвало да стане...за да има обществена реакция, която не закъсня и се появи въпросната група за подкрепа…! 

Има обаче и още нещо. Защо Синодът така бързо изпрати Поликарп в Пловдив? Обикновено се изчаква да дойде наместника на овдовелия престол и едва тогава викарият се освобождава, за да не влияе на изборите, тук обаче не стана така! Защо..? Нима това е някаква проява на недоверия от страна на Синода към Поликарп и ако е така, защо ли, да не би това да се дължи на съмненията за дипломата на епископа, които се прокраднаха в един православен сайт още преди години и все още не са опровергани официално, не че нещо, но така и не стана ясно има ли я, няма ли я, пък все пак говорим за митрополитски избор, не за махленски кошничар…!?

По-нататък епископът пише: „…Бих искал да изкажа благодарност към цялото изпълнение на Видинска епархия – духовници, вярващи, управници, политици и общественици …Да им благодаря за любовта, подкрепата и доверието с които ме ограждаха и ограждат. Благодарейки на всички, запазвам най-мили спомени и моменти, които ще останат завинаги в сърцето ми. Думите не ми достигат да изкажа всичко онова, което чувствам, мисля и преживявам...“. От думите на епископа сякаш личи някакво разочарование, сякаш е огорчен и това щеше да е само едно индивидуално усещане, ако не беше послесловът, който сам епископ Поликарп си е написал: „PS: Много Ви моля да не ми задавате неудобни въпроси и ме поставяте в трудна ситуация. Все пак съм монах и се старая да имам послушание към всичко, към което ме призове Светият Синод на БПЦ-БП“. От това става повече от очевидно, че Синодът е бързал да отстрани епископа от Видин, а това вече показва тенденция и най-вече точно определено отношение...! Иначе, ако трябва да реши нещо, Синодът може и с месеци да се мотае, но сега побърза, реагира почти светкавично, което въобще не е характерно за родните ни синодални старци! 

И нека пак да се върнем на изборите за нов видински владика и подкрепата за кандидатите. Нормално ли е само дни след кончината на митрополит Дометиан, преди още да са минали 40-те дни от смъртта му, вярващи хора, които се имат за такива поне, вече да подготвят новия владика, не е ли сега време за скръб, ако наистина са обичали митрополита си до сега, не е ли именно сега време за смирение и покой, а не - за предизборна агитация, сякаш ще се избира нова управляваща партия, а не нов духовен лидер…!? Тук не е виновен кандидатът, а онези, които го лансиран, освен ако самият той не е в основата на организацията за това…, което обаче няма как да знаем…!?

Някак трудно можем да приемем подобно поведение, макар че Видин е особен, там нещата са сложни и многопластови, а изборът за нов владика във Видин, макар злите езици вече да твърдят, че името му е известно, ще е труден и показателен, защото именно сега ще си проличи, онези същите неизбираеми епископи, дали отново ще бъдат включени в така наречената „листа на достоизбираемите“, каквито всъщност те отдавна вече не са, ако въобще някога са и били…!

За фейсбук-групата „Православни новини“

Няма коментари: