понеделник, 18 септември 2017 г.

„ЖИВИТЕ“ КАМЪНИ НА ПРИМОРСКО „ПРОГОВАРЯТ“ ЗА ИСТОРИЯТА



„Живите камъни“, така местните от град Приморско наричат скалите, които са поставени за овладяване на вълните по крайбрежната улица на южния ни черноморски курорт. 

Художници, които вероятно са доброволни ентусиасти, са изрисували определени, подходящи като повърхност за това скали, като върху тях са изобразени образите на известни български и световни личности. Сред имената са: Дан Колов, Св. Йоан Рилски Чудотворец, актрисата Славка Славова, поетът Лермонтов, Пол Нюман, художникът-пейзажист Константин Щъркелов, Сократ, Ханс Кристиян Андерсен, Булат Окуджава, Гогол, Клод Дебюси, Стив Джобс, Винету, музикалната легенда Фреди Меркюри, френският актьор Ален Делон, папа Йоан Павел ІІ, поетът Пеньо Пенев, мъченикът Ян Палах и много други. 

Инициативата е колкото патриотична и родолюбива, точно толкова и образователна, като ефектът на образованието е повече от успешен, защото не се налага императивен подход в процеса на преподаване, а обучаемите, каквито и да са те и от които и възрастови категории да са, придобиват съответните търсени знания непосредствено, без задължителната и непременна намеса на специалист-педагог. 

Рядко човек може да се натъкне така непринудено на толкова автентичност, събрана на едно място, при това на място, което лесно може да се разруши от атмосферните влияния. Въпреки това художникът, който не е известен, но едва ли е и толкова апокрифен, рисува върху буйьовете образите на родни и чужди исторически личности, въпреки опасността от изтриването им през зимата от вълнението, въпреки, че вятърът може да обрули до такава степен изображенията, че цветовете да се заличат напълно, художникът рисува самоотвержено, с едничката мисъл за съхраняване на идентичност, за представяне пред онези, които не познават толкова добре историята и нашата, а и чуждата. 

Целта е една – образование, но не на всяка цена, не натрапено, не демонстративно, а напротив – елегантно, опосредствено, чрез алюзия, чрез намек, през забавлението, до крайната „спирка“ – опознаването! 

Идеята е не просто оригинална и ефектна, тя е и похвална, защото от това на практика не се печелят пари, никой няма да остави стотинки за труда на художника, или художниците, а няма и къде, не е предвидено такова място! Именно това придава на идеята една още по-голяма автентичност, родолюбива, историческа автентичност на едно действие, което няма за цел да печели материално, а има за цел да предоставя, при това напълно безвъзмездно, духовност в изчистен и напълно непосредствен вид! 

За в-к "БА"

Няма коментари: