вторник, 19 септември 2017 г.

„НОВО СЕЛО“ – ОТ „ЩИТ 82“ ДО „SABER GUARDIAN 2017“



Подполковник Петър Желев е началник на полигон „Ново село“ от 2008 г. Преди това, от 1986 г. е служил в 13-та бронетанкова бригада в Сливен. Това е човекът, който носи отговорността за всичко, което се случва на полигона и което предстои да се случи там!

-         Г-н подполковник, кога е създаден полигон „Ново село“, с каква идея е създаден?

-         Полигонът е създаден през 1962 г. със заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия.Той е създаден, за да се провеждат на него занятия с българската армия, провеждане на бойни стрелби с всякакви видове въоръжение – танкове, артилерия, леко въоръжение, самолети, вертолети. 

-         Какви възможности има полигона, какви учения могат да се провеждат тук?

-         Параметрите на полигона позволяват тук да се провеждат тактически учения , тактически учения с бойни стрелби до механизиран танков батальон. В района може да се разположи една механизирана танкова бригада. Полигонът има големи възможности и на него могат да се провеждат абсолютно всички занятия на всякаква тематика – отбрана,2 настъпление, водене на бойни действия в градски условия, преодоляване на водно препятствие, провеждане на десант, стрелба с всякакъв вид артилерийско оръжие, както и с всякакъв вид артилерийски установки -  българско производство, танкове и леко въоръжение.

-         Тук е разположена американска база, какво променя това за полигона?

-         Преди всичко американската база промени логистичното осигуряване на подразделенията, които участват в занятията на полигона. Там са създадени перфектни условия за живот, спални помещения, хранителен блок  и други подобни съоръжения, които предразполагат военнослужещите за по-добро водене на учебния процес. 

-         Спрямо другите полигони в страната, как се разполага този полигон, какво е мястото му и значението му?

-         Този полигон е най-големият в България, веднага след нас е полигонът „Корен“. Тук има възможности за отработване на всякакви видове учебни въпроси по тематиката на войсковата подготовка. 

-         Какво Ви предстои до края на настоящата година и през следващата 2018 г.?

-         До края на годината ни предстои още една българо-американска подготовка и беше предвидена стрелба на самоходен артилерийски дивизион от Втора лекопехотна бригада. За следващата година все още не е излязъл планът за българо-американската подготовка и плановете на Видовете Въоръжени сили.

-         Как се сработвате с Вашите колеги от САЩ, как работите заедно?

-         С колегите от Американската армия работим много добре и имаме добри взаимоотношения.  

-         Как си разпределяте задълженията, отговорностите и задачите?

-         Отговорностите на самия полигон за провеждане на всички видове подготовки е изцяло наша. Функциите на американците се определят повече по тиловото осигуряване. 

Въпросите зададе Венцислав ЖЕКОВ

Най-големите учения

На полигон „Ново село се провеждат редица мащабни учения, не само на Българската армия. Като започнем от учението „Щит 82“, което е най-голямото учение на „Варшавския договор“, след това е „Незабавен отговор 2005“, „Българска пантера 2008“ и последното мащабно учение беше тази година – това е най-голямото учение след „Щит 82“ – „Saber Guardian 2017“. В него участва голям брой военнослужещи и техника.

Основните задачи

Сред основните задачи, които се изпълняват на полигона, това е осигуряването на охраната на района е тактическите бойни полета, както и осигуряване на индивидуалната и колективната подготовка на подразделенията от Българската армия и осигуряване на международните учения, на които България е домакин и които се провеждат на полигона. Другата основна задача е осигуряване на определен брой военнослужещи за действия при бедствия и аварии. Районът, в който се действа е Югоизточна България.

NSTA“ и останалите съвместни съоръжения

Съвместните българо-американски съоръжения са създадени по силата на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, подписано от САЩ и България през април 2006 г.
Съвместнит4е българо-американски съоръжения са: База за предно разполагане „Безмер“ в област Ямбол, Учебен полигон „Ново село“ / NSTA/ в област Сливен, включително и складови съоръжения в Айтос, в област Бургас, и военновъздушна база „Граф Игнатиево“ в област Пловдив. Споразуме3нието позволява на САЩ да използва базите „за мисии в трети държави без специфично разрешение от българските власти“.

За в-к "БА"

Няма коментари: