понеделник, 25 септември 2017 г.

КОГАТО „ЗАБРАНЕНОТО“ СТАНЕ АБСОЛЮТНО „РАЗРЕШЕНО“



Думата „забранено“ е една от думите, които се набиват в слуха ни, когато се докосваме до бившата резиденция на властта „Перла“ , която все още се държи „на мускули“ в края на известния северен плаж на южния ни черноморски курорт Приморско.
Тя наистина се държи „на мускули“, защото течовете до такава степен са увредили сградата, че тя вече е почти напълно негодна за ползване, за каквото и да било. Идеите да се превърне в луксозен хотел отпаднаха още преди години, защото не е пригодена за такъв вид дейности. В нея има прекалено много зали, които няма как да бъдат префасонирани за луксозни стаи за гости, а цялостната архитектура не позволя сградата да се използва за „масова употреба“, твърдят местни, които са имали шанса да влязат вътре преди години.
Всъщност именно преди години, когато беше сменена политическата система у нас, резиденция „Перла“ стана достъпна за гражданите. Преди това тя беше отделена и по суша, и по море. От морето я пазеше и я пази, но вече само от прибоя, усилен буй и кей. По суша резиденцията беше завардена почти на километър и от към плажа, а и от вътрешността. Казват, че мястото е било препоръчано за издигане та такава сграда за почивка на влмастимащите в онези години, от самата пророчица Ванга. Местните твърдят, че на това място няма комари, които иначе тормозят курортистите през лятото. Защо обаче тук няма комари, никой не се наема да отговори, дали това се дължи на някакви течения, дали мястото е по-особено в енергийно отношение, дали има нещо друго, никой не знае, но истината е абсолютен факт – тук няма комари!

За съжаление резиденция „Перла“ не е единствената бивша почивна база на властта от онези години, която пустее, но тя е еталон за безстопанственост. Понеже територията се намира в защитена зона, тук не може да се строи, което означава, че собственикът, който и да е той, няма интерес сградата да се разруши, защото той няма да може да получи разрешение да издигне на същото място друга, каквато и да е сграда. От друга страна, ако някой има интерес сградата да я няма, тогава какво ще се прави на нейно място, след като строителство, стана ясно, няма как да се осъществи!?!?!
Лошото е, че това е една база, която можеше ако не за друго, поне да бъде използвана отново за резиденция на властта, ако разбира се беше подържана през годините! Кой е този, който изостави резиденция „Перла“ на произвола на съдбата, кой я превърна в една изключително огромна и луксозна тоалетна за плажуващите на близкия плаж, на който някога само самият Тодор Живков и най-приближените му са можели да си прострат хавлиите…!?

Зловещо е, когато се набива в съзнанието ни отново онази дума…“забранено“, тук всичко е забранено, и влизането, и излизането, и внасянето, и изнасянето, забранено е да се ползва за тоалетна, но се ползва, забранено е дори гледането, а натрапчивото „частна собственост“ ни вади очите от почти всеки ъгъл! Да, частната собственост е неприкосновена, но когато си частник, освен права, трябва да имаш и задължения, не може да си само собственик, без да се грижиш поне малко за онова, на което всъщност си собственик!
А въпросният собственик, или може би охраната на обекта, са прибегнали до хитрости. Понеже все пак има едно място, от където може да се проникне поне на балконите на бившата резиденция, оградата, която иначе е заварена за метални пластини, монтирани в корпуса, е намазана в горната си част с грес, за да може, ако все пак някой реши да я проскочи, което никак не е трудно, да се омаже целия с грес, или поне да се подхлъзне и да се откаже от начинанието да проникне вътре! Е, и ние се намазахме с грес, защото любопитството ни беше повече от хладния разум…!

Проблемът обаче не е в това да омажеш една ограда с грес, дори не е и в това да наслагаш забранителни табели на всяка крачка. Проблемът е в безстопанствеността, в безхаберието и липсата на какъвто и да е интерес дори и от страна на институциите, които могат да вземат някакво отношение по казуса!
Не може една такава сграда, оборудвана с всичко необходимо за резиденция, да бъде оставена на произвола на ветровете и вълните! Не е нормално да се постъпва така с нещо, което го имаме, което е готово и може, или поне можеше, да се ползва със същото си предназначение, още много години!

Когато „забраненото“ стане абсолютно „разрешено“, тогава свободата отстъпва място на свободията и така се раждат абсурди, които са не по-малко абсурдни от тези, които биват основателно заклеймявани в онова време, към което се причислява и някогашната слава на една от перлите на Черноморието ни – резиденция „Перла“ до Приморско…!

За в-к "БА"

Няма коментари: