събота, 30 август 2014 г.

Къде са най-новите епископи на БПЦ?


Снимка: stalnevskyorthodoxcathedral-sofiabg.blogspot.com

Къде са най-новите епископи на БПЦ, защо не се виждат, тоест, виждат се, но някак незабележимо сне виждат…!? Белоградчишкият епископ служи, наистина, сякаш доста активно, само че, само в собствената си епархия, където впрочем беше и хиротонисан на така наречената “селска”, или “домашна” хиротония…! Защо не служи извън епархията си, дали не го канят, дали не иска, а ако не иска, защо не иска…!?

Въпросите увисват така, както обещанието му да изпрати едни документи преди време, за бившия видински митрополит.... Обеща и така и си остана обещанието, само дето усърдно почисти поста си във "Фейсбук", в който се вижда че обещава…! Бих казал, твърде “удобно”, …!

Освен в епархията си, новият Знеполски епископ също не служи извън нея! Абе тези хора, срамуват ли се от нещо, има ли нещо, което не знаем, което вероятно обяснява, защо не искат, или поне не служат извън родните си епархии…!?

Явно не ги канят! Когато се избере нов патриарх, той заминава на така наречените мирни посещения в другите сестри-поместни църкви, за да служи заедно с техните предстоятели и така да се подчертае съборността! Когато епископите служат в различни епархии, това подчертава същата тази “съборност”, но на ниво поместна православна църква.

Е, като не се извършват такива служения от родните ни най-нови епископи, човек започва да си мисли, че всяка епархия от БПЦ всъщност си е самостоятелна, води самостоятелна политика, външна и вътрешна, не се подчинява на Св. Синод на БПЦ-БП, което означава, че всяка епархия се изживява в нещо като схизма спрямо Патриаршията…!

Епископството не е да сложиш корона като цар, да се титулуваш с някой град, да се разхождаш с пъстра “рокля” из романтичния уют на някой манастир, или надменно да благославяш, сякаш идваш от самата Влахерна, в Константинопол. Епископството е мисия…!


Последните хиротонии показаха странно поведение на епархийските ни митрополити. Хиротонисва се нов епископ, а на “празника” - само един митрополит от друга епархия, е и “домашния” митрополит присъства, но той така и така присъства. А по Устав трябва да са поне трима.

Но, както вече знаем, Уставът у нас има препоръчителен характер, както впрочем повечето закони в държавата ни. Или иначе казано – за кокошка – няма прошка, за кон – няма Закон…! Явно църквата копира държавата, въпреки че именно по Закон е отделена от нея…уви…! Каквито ни епископите, такава ни и църквата, такива ни и хиротониите, пък после ни е виновен Негово Всесветейшество,…Иван Костов, или ланският сняг…!

Няма коментари: