неделя, 17 август 2014 г.

Приказка за троянските „принцеси” !


Снимка: www.hippoland.net

Кастингът за готвачки в Троянския манастир е пред своя край. Оказва се, че Величкият епископ Сионий, който беше назначен за игумен на манастира, се е сдобил с лична готвачка. Това е игуменията на Кремиковския манастир Теодора. Дали тя има отпустително писмо не е толкова важно в случая, макар, че трябва да има такова, по-важното е, какво прави една жена, монахиня в мъжки манастир...?! Дали вече имаме смесени манастири…?!

Интересен е и друг факт. В Троянския манастир в момента, освен една лична готвачка на игумена има и още три. Общо четири готвачки готвят  на около седем човека. Оказва се, че на всеки двама се пада по една готвачка. Интересно ми е, дали навремето в Политбюро на ЦК на БКП членовете на „височайшата ложа” са имали такива персонални благини…? Едва ли, освен разбира се самият вездесъщ бай Тошо. Игуменът явно освен за патриарх, понеже се беше настанил в патриаршеския апартамент в манастира, се има и за един истински, нов Тодор Живков…!

И като стана дума за фамилията на бившия Първи, апартаментът в манастира, който е бил на Людмила Живкова, днес се обитава от архимандрит Василий! Значи имаме си нов бай Тошо и нова червена принцеса – Людмила!

До нас достигна и информация, че в Троянския манастир, освен 18-годишният послушник, се подвизава и един семинарист-на 25 г., доста добре сложен, който явно го играе охрана. Кого и от какво го охранява е отделен въпрос, по-важното е, дали ще го опази от „народната любов”, която тази година се отля на празника. От предвидените 80 места за гости, само 8 били се възползвали от поканата да похапнат скумрийка и да пийнат от манастирското вино, ако е останало от него, защото цяло стадо трудно се изяжда без нещо да прокарва жилавото овче месо.

Кому е нужен такъв разкош, нали хората в манастира са монаси, нали трябва да живеят скромно, в нестяжание, нали са аскети, …а в същото време персонални готвачки се грижат за гастрономическия разкош на игумена. Това манастир ли е, санаториум, възстановителен център, тип-дебелариум…?

И още нещо. На една от последните епископски хиротонии, а и след това, доста така наречени монаси в манастира, а и в някои епархии, монасите носят цветни подрасници. Това е моден феномен напоследък и в същия манастир. Могат да се видят сиви, лилави, дори и бели…(патриаршеско бели…) подрасници…! Явно „претапорте”-то в Троянския манастир ще налага модните тенденции сред монасите през есеннно-зимния сезон!

Монасите са такива, не защото носят бради и черни раса, монашеството е първо в сърцето и в ума, а след това има външно изражение. Да си монах е призвание, но и голяма отговорност. Не всеки става за това. А когато някой има модни пориви, или пък го напъва отвътре пищна изящност, мястото му  не е в манастира, а на едно друго място.

Вярно е, че облеклото на епископа копира облеклото на византийския император, защото Византия е родината на Православието, но жезълът на епископа му е даден за духовна опора, а не за да си играе на император, какъвто явно не е и няма и как да бъде…А короната го прави първослужител на Бога, но не и монарх!


Кога ще спре театрото в Троян не е ясно. За сега е ясно, че играта на принцове и принцеси (но май по-скоро на принцеси…!!!) продължава. Имаме си император, имаме си и принцеси, търси се само царица, едва ли ще е трудно да се намери, все някой ще я отиграе, при това с присъща рутина…! ;-)

1 коментар:

Porthos (arbiter elegantiarum) каза...

Кака Сашка Карамихалева, биха суфлирали злите езици, може да бъде Царицата евентуално...