четвъртък, 21 август 2014 г.

Къде е „наследството” на архимандрит Августин…?


Снимка: www.24chasa.bg


Архимандрит Августин, който почина не толкова отдавна в Троянския манастир е събирал пари за строящ се параклис в село Черни Осъм. Отец Августин беше забъркан в грандиозни медийни скандали за „гей-приключения”, от където му излезе и името „баба Гуси”. За съжаление, той не издържа на напрежението, което му спретнаха ултранационалисти, които под покровителството на един епископ се изживяват като „православни тролове”.

Отецът е имал също три панагии, три, или четири нагръдни кръста, и две корони – една бяла, и една черна. Черната е била руска, а бялата  е била изработена от местен майстор. Освен това, в килията на отец Августин е имало и съдове за измиването на ръцете на епископ. Средствата, които архимандритът е събирал са били хиляди и понеже той не е вярвал на банките, а както се оказва май с право, ги е събирал в така популярната у нас „дюшек-банк”.

Въпросът е, че след смъртта на отеца, килията му е била запечатана, а когато е отпечатана, какво е намерено вътре, къде са средствата за строежа, къде са короните, къде е и платът, за който той често е говорил, плат за архиерейски одежди, със звънчета…?

Средствата за строителството на параклиса в Черни Осъм явно са били достатъчно, за да може да върви строежът, без да спира. Отецът си е поръчвал брошури, за да рекламира дейността си и така е събирал помощи, които  предоставял на параклиса.

В килията му в манастира също е имало и свещи от архиерейското наместничество в Троян, които е трябвало да се отчитат в Ловчанска митрополия. Не е ясно, дали това е било направено след смъртта на архимандрит Августин.

Той на всички е разказвал за своите „богатства”, това не е било нито тайна, нито пък е било слух, какво е притежавал. След смъртта му манастирът беше опразнен и от монасите, които бяха близки до архимандрит Августин. А новите управници на светата обител, дали са знаели за онова, което е притежавал отецът и ако са знаели, какво се е случило с неговите вещи, защото волята му, оказва се, не е била зачетена, дори и в смъртта му.

Според близки до архимандрит Августин, той много е искал да бъде погребан с черната корона, която е имал. Тя е била „архимандритска”, без владишко кръстче отгоре. Уви, погребан беше без нея...! 

Няма значение, кой има вина за това, защото в смъртта всички сме равни, по-важно е, какво се случва и какво ще се случи с волята на архимандрит Августин за строителството на параклиса, както и с ценностите, които той е притежавал…? Къде са и у кого са…? Приживе, отецът често е повтарял, че е монах и не са му необходими пари и богатства. След кончината му, „богатствата” са му още по-ненужни, но нека поне да е ясно, къде са, дължим го на един честен, скромен и добър човек…, който има нещастието да си отиде от този свят и без време, и по един наистина недостоен за един монах начин...!?

Няма коментари: