понеделник, 11 август 2014 г.

Дворецът в Чанкая – новият дом на „султан“ Ердоган


Снимка: www.rassate.bg

Казват, че новият турски президент Ердоган не харесал филма за султан Сюлейман, който до неотдавна беше хит по родните кабеларки. Костюмите му били прекалено европейски /което впрочем е истина/, пък и като цяло, Сюлейман му изглеждал прекалено отдаден на живота, а не на родината и на армията си.

Казват още, че самият Ердоган се самоидентифицирал със Сюлейман. Не случайно светските промени, които са въведени от Ататюрк, сега са поставени под въпрос, откакто Ердоган е на власт.

На последните президентски избори, той стана 12-тият президент на Република Турция, който ще седне в „трона“ в президентския дворец в Чанкая. Изтече обаче информация, че досегашният президент Абдула Гюл щял да бъде „назначен“ за премиер. Ситуацията, до колкото разбира се е вярна, твърде много наподобява Русия и симетричните рокади по върховете на властта там, където от години се „въртят“ само двама души – Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Дали и Турция ще влезе в този „свредел“ все още не е известно, но заявката е направена.

Колкото до това, какъв президент ще е Ердоган, времето ще покаже. Той говори за „Нова Турция“, дали тя ще е „президентска Турция“, поне има податки за подобни намерения.
Обществената подкрепа е невероятно висока, опозицията сякаш се предаде преди изборите. Останалите кандидати призоваваха за активност при гласуването, защото, по думите им, негласуването е гласуване за Ердоган, но тези призиви рикошираха в стена от мълчание.

Днес Ердоган вече има пълно основание да изгради една лична „Нова Турция“ и да се превърне в неин истински „султан“, като Сюлейман, а дворецът в Чанкая посреща новият силен човек на Турция. Сравняват кариерата му още и с тази на генерал Кенан Еврен, но времената са други, геополитиката е различна, а и светът отдавна не е този, който беше по времето на президента Еврен.

За novinite.bg

Няма коментари: