вторник, 5 август 2014 г.

Експерти: След потоп, най-честите болести са хепатит А и чревни инфекции

Снимка: todortv7.wordpress.com

„Най-често срещаните болести, които се появяват след наводнения като това в Мизия са стомашно-чревни инфекции, хепатит А и токсикоинфекции“, каза пред novinite.bg здравен експерт. 

По думите му, хората трябва да се самоизолират от престояли храни и такива, които са имали досег до водата. Продуктите след едно такова наводнение са замърсени и не бива да бъдат ползвани за консумация. Трябва да се пие само минерална бутилирана вода и да не се ползва водата от канализацията, защото по всяка вероятност е замътена, или замърсена. Тя може да се използва за консумация едва след като излязат пробите и ако те предполагат. 

„Най-честите смущения са нервно-вегетативни, развиват се също така и фобии и депресии, когато човек връща спомените от бедствието“, коментира пред novinite.bg друг здравен експерт, специалист по психично здраве. По думите му, най-застрашени са хората с болести като диабет и хипертония, както и такива с лабилна психика и нервна система и особено децата, за които едно бедствие е много опасно, защото оставя трайни отпечатъци. 

„Мерките трябва да са комплексни, и от полицията, и от „Гражданска защита“, и санитарните инспектори, а също и от гражданските организации и общините“, категорични са здравните експерти.

За novinite.bg

Няма коментари: