вторник, 2 септември 2014 г.

Паметникът пред НДК – едно уравнение с няколко неизвестни


Снимка: offnews.bg

Нови девет проекта за преустройство на паметника пред НДК ще бъдат разглеждани от общинските власти. Това стана ясно, след като до миналата седмица бяха постъпили общо 11 проекта, които трябваше да бъдат обсъдени по целесъобразност.

Всъщност, столичната община е решена да избере такъв проект, който да удовлетвори исканията и желанията на софиянци в максимална степен. Към момента е ясно, че повечето софиянци не искат запазването на стария паметник, още по-малко пък неговото възстановяване в автентичен вид. Целта е да се намери адекватно решение, което да отговаря и на съвременните естетически критерии, както и да се постигне такъв визуален резултат, от който да са доволни всички, или поне голяма част от софиянци.

Ясно е едно, паметта за 1-ви и 6-ти полк трябва да бъде реабилитирана по някакъв начин, защото това е бил мемориал, който е олицетворявал славата и мощта на Българската армия през години, когато са се водили войните за национално спасение и обединение. Софиянци, а и не само софиянци, са особено чувствителни към този военен мемориал, защото той беше поруган и унищожен, за да се издигне на негово място една приумица на Тодор Живков, който издигна истински дворец на името на своята дъщеря Людмила Живкова. Името на този дворец беше именно – Народен дворец на културата „Людмила Живкова“, а по-късно след промените от 10 ноември 1989 г., той беше преименуван на „Национален дворец на културата“.

Така и паметникът до  НДК, който днес е обект на спорове, също отнесе критики. Дали възстановяването на военния мемориал трябва да бъде точно на мястото на този паметник е един от въпросите. От една страна, това не е автентичното място на тези паметни плочи, от друга страна, това е възможно най-близкото място, където  те да бъдат възстановени, защото очевидно няма как да са на старото си място, където сега е НДК.

Приемливо е, сякаш за всички, старият паметник да бъде преустроен и проектите са повече от впечатляващи. Друг е въпросът, дали ще има пари, защото някои от тях предвиждат наистина много ефекти, които струват скъпо. Освен това, самото отстраняване на целия или част от стария паметник също ще струва много. Въпросът е, че предлагането на идеи за преустройство и преструктуриране на това пространство трябва да има срок. Неотдавна, в интервю за novinite.bg, заместник-председателят на СОС Вили Лилков заяви, че именно сега е моментът старият паметник да претърпи реконструкция, защото започна ремонт на парковото пространство пред НДК.

Непрекъснатото предлагане на нови и нови проекти не е лошо, нека има възможност за избор, но наистина то не може да продължи до безкрай. Този паметник, който през години придоби най-различни имена, някои от които доста нецензурни, е крайно време да бъде преустроен. Кога и дали, предстои да разберем, а междувременно, ремонтът на градинката пред НДК вече тече...

За novinite.bg

Няма коментари: