понеделник, 22 септември 2014 г.

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, КОЕ ИЗБРАХТЕ, БПЦ, ИЛИ ББЦ, ИЛИ – КЪДЕТО ДАВАТ ПОВЕЧЕ…?!


Снимка от ББЦ


Както знаем, Църквата е отделена от Държавата, което автоматично означава, че и Църквата е деполитизирана. Няма как патриархът да е от БСП, „Атака”, ББЦ или която и да е партия. Няма как, но е факт…! Не за патриарха, но за негов подчинен, епископ, става дума за Величкия епископ Сионий, игумен на Троянската света обител. „…Представители на ББЦ от региона бяха гости на Светата обител по покана на дядо Сионий, който благослови цялата листа на "България без цензура", пише trud.bg.

Политическа партия „България без цензура” не е виновна за това, че един епископ е благоволил да „благослови” листата им. Не, проблемът е в епископа. Как така той благославя листата само на една партия, означава ли това, че останалите листи, на останалите партии в региона няма да бъдат „благословени” и защо епископът не кани и останалите представители на партии от региона, които също ще се състезават в изборите на 5 октомври..!?

Как така един епископ, който е официален представител на патриарха, при това е игумен на ставропигия – манастир на пряко подчинение на Патриаршията ни, си позволява да демонстрира толкова директни политически пристрастия!? Никой не го интересува, коя партия подкрепя епископът. Той би трябвало да е епископ на БПЦ /Българската православна църква/, а не на ББЦ /партия „България без цензура/…!

Явно на епископът му е убегнало някак си, че партиите не са занимание за монаси, още повече пък за епископи, или може би се е объркал, че в качеството си на епископ той вече има право и на политическа активност. Нека припомним на Негово Преосвещенство, че и някогашният йеромонах Христофор Събев, който сега изглежда се подвизава като архиепископ някъде, също беше политически активен, но времената бяха други, или епископът се идентифицира с Фори Светулката...?!

Днес някак не отива на човек, който носи епископски одежди, да благославя партийна листа, още повече пък – само една! Като ще е риба, да е риба - да благослови всички партийни листи от региона, в противен случай работата понамирисва на престояла риба, а рибата, както добре знаем, се вмирисва от към главата…/това последното на вниманието на Св. Синод на БПЦ-БП/…!

Иначе, хубава тронна зала сте направили, Ваше Величество…, пардон - Ваше Преосвещенство Велики епископ,…пак…пардон, Велички епископ…, добре стоите в нея,…същий Василий ІІ сте, пък до Вас това явно е царевната Ви, или бъркам, може би бъркам, простете…! ;-) 

Няма коментари: