понеделник, 8 септември 2014 г.

Въпреки решение на Синода, в храмовете все още няма вощеници


Снимка: dariknews.bg

От тази есен в православните ни храмове трябваше да се продават восъчни свещи. Това решиха синодалите преди месеци. Целта беше постепенно да се изведат от употреба старите парафинeни свещи, пушекът от които уврежда стенописите.
Проверка на novinite.bg из столични храмове показа, че масово все още се продават само старите свещи, нещо повече, в някои църкви дори не са чували, че ще има нови - восъчни!

Посетихме храма „Св. Георги Победоносец“, където продавачката на свещи почти ни се скара, като първо ни каза, че няма такива свещи /восъчни/, не знаеше, какви са и ни попита, кой ни е казал за тях. След като споменахме произволно име на висш архиерей, жената смекчи тона и каза, че няма вощеници.

В църквата „Св. Седмочисленици“, също доста централен храм, ни казаха, че нямат такива свещи, но може би скоро ще имат. В църквата „Св. София“ също не продаваха от новите свещи, но казаха, че нищо не са чували за тях и не са запознати. Дори в патриаршеската катeдрала „Св. Ал. Невски“ ни продадоха от парафинените свещи, защото нови така и нямаше!

Същата е ситуацията и в по-крайните църкви, като например „Св. ап. Андрей“ в кв. „Банишора“.

Единствено в руската църква в София ни продадоха вощеници, при това имаше няколко вида.


В момента най-евтината свещ струва 10 стотинки, но тя се предлага предимно в храмовете по селата. Масово останалите църкви по градовете продават свещи от 20 стотинки. Новите ще струват 0,40 лв. и 1,00 лв. като се очакват и по-високи приходи за храмовете. 

За novinite.bg

Няма коментари: