сряда, 3 септември 2014 г.

ИЗПРАЩАМЕ НОВ „ЦЪРКОВЕН ПОСЛАНИК” В БУКУРЕЩ, НО КОЙ…!?


Снимка: radomirdnes.com


Светият Синод на БПЦ изпраща нов представител на патриаршията ни в Букурещ. Това е архимандрит Виктор от Русе. Това се говори дни преди есенната сесия на синодалите ни. Архимандритът е бил протосингел на Русенска епархия, по времето в което епархийски митрополит е бил настоящият патриарх Неофит. Архимандрит Виктор е бил и свещеник в катедралния храм в епархията – „Св. Троица”.

Когато беше избран за патриарх, Неофит близо година съвместяваше двата поста – русенски митрополит и глава на патриаршията. Докато беше в София, Русенската митрополия е била управлявана именно от въпросния архимандрит. Преди това той е бил представител на БПЦ в Москва. Говори се, че именно тогава, местни клирици устроили капан на нашия църковник и дори успели да го заснемат на видео, в доста притеснителни кадри, подобни на тези, в които попаднал преди години и дядо Нестор. Същите били изпратени до патриарх Максим и архмандритът бил скоропостижно отзован от Москва.

За да не се развихри скандал, прегрешилият е изпратен от тогавашния русенскимитрополит на научна специализация в „Григориана”-Източен институт и православен факултет, държан от римокатолиците във Ватикана. След доста усилия и години архимандрит Виктор успява да защити докторската си степен.

Преди него в Букурещ представител на нашата патриаршия е бил женен свещеник. Смяната се налага, защото нивото трябва да е по-високо. Когато представителят на поместната църква служи заедно с румънския патриарх, той трябва да е по-напред, за да му се отдаде почит, заради това за такива представители се изпращат обикновено икономи, или архимандрити. Това е добре, но отново изпращаме навън хора, които имат съмнителна репутация.

Из църковните среди усилено се говори, че едва ли това е най-подходящата кандидатура за „църковен посланик” в северната ни съседка!

Все правим нещо уж за добро, а по някое време голите ни задници лъсват, ама така лъсват, че чак и на видео можем да ги гледаме…! До кога ще ставаме свидетели на подобни скандали, до кога ще ги премълчаваме, до кога ще се потулват от синодалите и до кога въпросните „герои” от най-различни видеа ще се „издигат в йерархията”, явно за „добро поведение”…, до кога…!?


Това ли е начинът да потулим един скандал, като изпратим един „герой” на дипломатическа работа, както навремето правеха другарите от БКП…? Едни са виновни без вина, други, с доказана вина ги издигат, или както се казваше преди – всички сме равни, ама някои са „по-равни”…! 

3 коментара:

Анонимен каза...

Слава Богу, то и без това архим. Виктор не говореше с никой - правеше се на обиден, защото новият митрополит на Русенска епархия му сви "перките" и разгони приятелчетата му Ангел, Емилиян и Даниел, а относно докторската му дисертация, тя е в по-голямата си част copy/paste!

Българин каза...

Абе защо пращат в Букурещ педераст? Той ли ще е лицето на Православните Българи?? На този трябва да му се отнеме расото!

Анонимен каза...

Патриархът уреди Ангел и Даниел, сега Виктор, остава Емилиян