сряда, 7 март 2012 г.

Уникална технология преработва боклука в енергия




Иновация

Венцислав Жеков

Един килограм твърди битови отпадъци могат да бъдат обезвредени с енергия, необходима за пет-шест електрически крушки по 60 вата, а в резултат могат да се произвеждат 3-4 киловатчаса енергия. В резултат на този процес се произвежда от пет до десет пъти повече енергия, отколкото се влага в нея. Това заяви професор Венко Бешков-директор на Института по инженерна химия /ИИХ/ при БАН. Той представи уникален метод за преработване на отпадъци и производство на газ за битови и промишлени нужди.
Иновационният проект е разработен съвместно с фирмата „Софинвест инженеринг“ с представител Ивайло Спасов. Към момента е изработен малък лабораторен прототип, с който се правят демонстрации за потенциални клиенти. Евентуално промишлено производство на съоръжение за прилагане на технологията ще отнеме около година, категорични са изобретателите. Те са подали документи за национален патент и очакват да има бъде признато откритието.
По данни от 2007 г., годишно генерираните отпадъци само в софийската община са достатъчни за производството на 140 мегаватчаса електроенергия. За сравнение, енергийните котли на ТЕЦ-София имат мощност по 120 мегавата. Процесът на иновационната технология трае около 55 мин., като се произвежда около 1,8 куб. м. газ. За един мегават мощност са необходими около 330-1000 кг. отпадъци, в зависимост от тяхното съдържание, посочи Спасов. Според изобретателите, ако се стигне до масово прилагане в практиката, тази нова и уникална по рода си технология може да захрани с енергия хиляди домакинства.

Няма коментари: