вторник, 20 март 2012 г.

МОСВ отпуска 1,5 млн. лв. за еко-инициативи на общини и училища



Стартира кампанията: „Да изчистим България за един ден“

Венцислав Жеков

МОСВ отпуска 1,5 млн. лв. за тазгодишния конкурс за чиста околна среда на тема: „Обичам природата и аз участвам“. Две са категориите-за общини и кметства и втората-за училища и детски градини, като 1 млн. лв. са предвидени за проекти на общини и кметства и останалите 500 хил. лв. са предвидени за детски градини и училища. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова на церемония, на която лицето на кампанията-журналистката Ана Цолова й връчи знамето на инициативата.
Важно е да предотвратяваме замърсяването, а не да го чистим, след като го направим.
Инициативата „Да изчистим България за един ден“ на телевизия btv е традиционна. Миналата година МОСВ участва с доброволния труд на своите служители и само в „Западен парк“ в София събрахме 8 хил. тона отпадъци, които извозихме с наш транспорт до депото на София. Това е най-мащабната кампания, провеждана някога в България, подчерта Караджова.
Тя посочи, че ще подпомогнат кампанията в четири направления. Ще бъдат осигурени депа за отпадъци, всички общини ще бъдат освободени от еко-такси за депониране за всички тонове депонирани отпадъци. Ще бъдат отпуснати 60 хил. лв. за осигуряване на гориво и безплатни ваучери за извозване на отпадъците в дните на кампанията. Ще бъде предоставена експертна и логистична подкрепа във всички РИОСВ и около 2000 човека от МОСВ ще участват с доброволен труд в инициативата.
С големи усилия нашата кампания достигна до всяко кътче в страната, а целта ни е да мобилизираме усилията на всички хора в страната-от обикновения гражданин до институциите. Според анализ на карта на замърсените зони, само 400 хил. българи са необходими, за да почистят тези места, каза Мария Лазарова-мениджър на проекта.

Няма коментари: