вторник, 6 март 2012 г.

Учени от БАН откриха нов метод за превръщане на отпадъците в гориво

При обезвреждането на твърдите битови отпадъци може да се произвежда газ, твърди професор Венко Бешков от Института по инженерна химия

Учени от Българска академия на науките /БАН/ са открили нов метод за превръщане на отпадъците в гориво. В условията на световна икономическа криза, на ръба на петролна криза, специалистите са намерили начин да оползотворяват отпадъците, които причиняват сериозни вреди на околната среда. Технологията представлява термична обработка на твърди битови отпадъци при много висока температура и при много нисък разход на енергия. При този процес в резултат се получава газ, който може да бъде използван пряко, както в енергетиката, така и в бита. Това казва в интервю за bgnes.com професор Венко Бешков-директор на Института по инженерна химия към БАН.
Българските учени за пореден път дават своя принос за научната история на света, като разработват първия по рода си метод за такава преработка на отпадъци. Подобна технология до момента не е известна. Разработката е дело на учени от Института по инженерна химия при БАН и малка частна българска компания. По този начин се постига съчетаване на два основни компонента-икономия на енергия и преработка на битови отпадъци, които да имат полезно вторично действие.
Не мога да кажа точната цена на технологията, защото зависи от това, какви количества ще бъдат преработвани, какви цели ще има и колко енергия ще се произвежда. Мога обаче да кажа, че разходите за енергия които отиват за преработката и получаването на този газ са неколкократно по-ниски, отколкото в традиционните инсталации за изгаряне, каза специално за „Класа“ професор Бешков. Той съобщи, че вече са имали неофициални контакти със столичната община и очакват среща с ресорния заместник-кмет. Разработването на технологията отне повече от година. Първоначалният замисъл дойде от малка българска фирма, а след това заедно работихме, за да стигнем до този проект, посочи ученият.
Методът може да бъде прилаган навсякъде, където има голямо количество органични битови отпадъци. До колко това ще бъде рентабилно за съответната община зависи от това, с какви отпадъци разполага и какви енергийни нужди има. Може да бъде преработвано на практика всичко, освен стъкло, метал и инертни материали. Единственото условие е да се направи едно предварително сортиране, за да се отделят излишните материали. Стъклото и металите се рециклират, а инертните материали се депонират на отделни места, заяви пред „Класа“ ученият.
С тази технология ще успеем да пестим използването на природен газ и нефт, постига се ефект на намаляване изчерпването на изкопаемите невъзобновяеми енергийни източници чрез рециклиране и добиване на екологична енергия, твърди професор Бешков. По думите му, на лице е много нисък разход на енергия, може би дори стократно по-нисък от този, който обичайно се използва при термичната обработка и обезвреждане на твърдите битови отпадъци.
Изобретението не зависи от климатичните условия, в които се практикува, нито от сезоните, атмосферните условия и влажността, както и влажността на самите отпадъци. Според учения, методът може да бъде пренесен в практиката много бързо и лесно, защото не изисква изграждането на специални промишлени инсталации.
Бешков посочва още, че технологията и нейното прилагане има и психологически ефект. Повечето потенциални клиенти се стряскат, защото не могат да повярват, че добиването на такава енергия може да се осъществи по толкова лесен начин. Инвестицията ще бъде в пъти по-евтина от предлаганите до сега инсталации за обезвреждане на битови отпадъци. Това ще даде възможност да се намали драстично замърсяването на околната среда, твърди професорът.

Няма коментари: