петък, 9 март 2018 г.

АСО, ПОП, АСО, …НАКРАЯ -ДрАМА…!!!


„Руският поп“ си отиде, обаче след себе си остави много горчив вкус в устата, а и не само, остави и много въпроси. Обиди се на това, че един български вицепремиер го нарече „второразрядно съветско ченге“…!!! 

Става дума за Неговото Светейшество Кирил – патриарх на Москва и цяла Русия. Той дойде на националния ни празник, за да замести президента Владимир Путин, който пък се готви за избори. Очакванията ни още от преди година бяха, че присъствието само на президента Путин на 3 март у нас би било провокация, оказа се обаче, че патриарх Кирил не просто дипломатически замести Путин, а дори успя да сътвори още по-неочаквана провокация с невъздържани и непремерени изказвания, и неадекватно поведение.

За какво става дума обаче?! Изказването на президента ни Румен Радев, в което той „си позволи“ да говори за Макгахан, Виктор Юго е едно на ръка. Президентът обаче каза още:“… По бранните полета на Руско-турската освободителна война загинаха воини от много народи: руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом, тях ние почитаме като свои герои….“.

От тук „руският поп“ се нервира, че видите ли, ние пренебрегваме руското участие във войната…! Само че, тук въобще не става дума за това, става дума за нещо съвсем друго. Става дума за признаването и на други участници в нашето Освобождение, каквито са споменатите и от президента, при това съвсем адекватно и честно.

Уж Русия е голяма страна, уж, „обхваща полусвет“, както пишеха нашите поети, пък се прояви един твърде провинциален, да не кажем направо селски комплекс, който беше изявен на доста високо дипломатическо ниво, чрез самия патриарх руский…! Какво всъщност се получи? Патриархът, който уж би трябвало да знае, а и по всяка вероятност много добре знае, че Русия не е участвала сама в тази война, изведнъж прояви рефлекция на собственик от времената на СССР, когато „всичко българско и родно“, безродно се предоставяше на големия брат, което пък ни се представяше видите ли, за особено полезна търговия…!!! Да, полезна, ама за кого…!?!?!? Това че си пробутвахме гнилите ябълки и в прекия, а и в преносния смисъл, на руснаците, не ни правеше пълноправен търговски партньор на СССР, дори напротив…! Но темата е друга сега.

Какво излиза от думите на патриарха на Москва и цяла Русия, че понеже видите ли, Финландия в онези години няма, няма и Полша, въпросните национални военни части са били под командването на руската армия, която, според патриарх Гундяев, било признак за еднонационална армия, което пък означава, че ние не бива да тачим участието на други народи в тази война, а да тачим само участието на Русия и руската армия, защото другите народи воювали в тази именно армия….!

Логиката на Кирил Гундяев е ясна, но по нея, участието на българските опълченци е неясно …!

Според Уикипедия, „…Българското опълчение е българско военно съединение в състава на Действащата руска армия на Балканския полуостров в Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Съставът му включва предимно български доброволци, както и редовни руски военнослужещи и български офицери от Руската армия. Те се сражават на страната на Руската империя срещу Османската империя за Освобождение на България. Българите, участвали в Българското опълчение, след Oсвобождението са наричани опълченци-поборници“.

По логиката на патриарх Гундяев обаче, след като тези опълченци са воювали „в състава на Действащата руска армия на Балканския полуостров“, то това означава, че не е имало и българско опълчение, защото то е именно „в състава на Действащата руска армия“. Това обаче вече е нахалство, което граничи с брутално невежество!

Същото нещо, участието на българското опълчение беше специално изтъкнато и в словото на вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя, която „коленопреклонно“ посрещна на летището същият този патриарх, също подчерта неизменната роля на опълчението ни в Освобождението.

Патриарх Кирил обаче явно има нужда Русия и само Русия да е освободителката на българите, за да се чувстват те по-зависими, за да са по-смачкани и по-неориентирани, или пък нещо друго…!?!?!?

Кому е нужно подобно преиначаване на исторически факти!? Има обаче и още нещо. Финландците, които по това време наистина са под политическата власт на Русия, са имали доста либерален статут. Те са имали избор, дали да участват, или да не участват в тази война. Тоест, те сами избират да помагат на българите, да, в състава на Действащата руска армия на Балканския полуостров, но по своя воля…!!! Това превръща участието им в НАЦИОНАЛНО, а такова е и на всички останали националности, които участват със свои военни части, макар и в състава на Действащата руска армия, във войната от 1877-1878 г.

Опитите на патриарха на Русия, или на който и да е друг, дори и на самия Владимир Путин, са не просто жалък сублимат от хибридните напъни на някои руски генерали днес, но показват една непреживяна имперска самонадеяност, без каквото и да е покритие и без каквато и да е морална, че и друга обезпеченост, а това, освен нахално, е и твърде жалко…! 

Като за капак, представителят на руската църква в София, който дори не е руснак, а е поляк, е  бил отзован след визитата на руската църковна велможа в България и е преместен в Бейрут, както разбрахме от наши източници…!

Ваше Руско Светейшество, не Ви прави чест…!  Помнете: „Не нам, не нам, а имени Твоему“…!!!

За фейсбук-групата „Православни новини“

Няма коментари: