вторник, 8 април 2014 г.

Време е за нови банкови закони


Законът за потребителския кредит регулира банковите кредити, бързите кредити не са банкови и не са обект на този закон, заяви Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Възниква обаче въпросът, защо след като бързите кредити всъщност са вид кредити, не попадат под общ закон за кредитите? Дали пък този „пропуск“ не е умишлен, за да се създаде необходимата ниша за фирми, отпускащи бързи кредити при невероятни, да не кажа направо фантастични, лихви...!?

Стана ясно, че Комисията за финансов надзор и БНБ подготвят законопроект, с който да регулират дейността на тези фирми. Следващият въпрос е, сега ли се сетиха, след както години наред хиляди „изгоряха“ с лихви, които нямат нищо общо със здравия разум...?!

И въобще, защо банките събират такса, когато някой внесе пари по дадена сметка, на която не е титуляр? Какво се оказва...? Ние им даваме парите си, а те за благодарност ни „глобяват“,...изключително странна „политикономическа“ логика...!

Не е ли време, не само за нов закон за банковите и бързите кредити, но за изцяло ново законодателство за банковата дейност, за да се преустанови монополът на този сегмент от финансовата сфера, който на практика рекетира всеки един български гражданин...?

За novinite.bg

Няма коментари: