вторник, 15 април 2014 г.

Кой ще е новият викарен епископ във Видин?


Снимка: www.chereshovitsa.com

                         
                                                    Снимка: vidinskamitropoliya.com

След избора на най-новите митрополити – на Варна - Йоан, на Неврокоп – Серафим и на Русе – Наум, предстои Св. Синод да избере нови епископи. По принцип, това не е задължително, когато се „опразни” дадена епископска катедра, тя непременно да се „запълни”, но църковното ни ръководство оредя от към епископи, особено с избора на Средно и западноевропейски митрополит – епископ Антоний.

Тези дни се появи информация че предстои избор на нов епископ, който да бъде викарий на Видинската митрополия. Това се налага, заради избора на Величкия епископ Сионий за нов игумен на Троянския манастир, на мястото на Браницкия епископ Григорий, който пък стана викарий на софийския митрополит и патриарх Неофит.

Споменаха се и двамата кандидати за поста, както и за епископската хиротония. Това са архимандритите Антим и Поликарп. Антим стана известен с това, че критикува изборите за нов митрополит в Неврокопска епархия, но в същото време, не само че имаше известни основания, но неговото име е споменавано отдавна като един от добрите монаси във Видин. Още в Клисурския манастир, той се прочу като добър стопанин, дълбоко вярващ монах и енергичен пастир на своето паство.

В същото време, архимандрит Поликарп стана известен с това, че успя да събере братство от над 10 човека около себе си, в манастира в Скрино, твърдят запознати. По-късно обаче, монасите се събраха на манастирски събор и изгониха игумена си Поликарп…!!! Така той се озова във Видинска епархия.

Известни са и проблемите, които имаше Поликарп около създаването на скандалното радио „Сион”, нещо, което патриарх Максим отказа да благослови като намерение и действие. Той препоръча на Поликарп  по-усърдно да си гледа монашеството, вместо да прави радио-станции, което е работа на журналисти, пък смятат хора, близки до Св. Синод!

Чак на хиротонията на епископ Сионий, архимандрит Поликарп се появява в храма, но патриарх Максим не реагира, за да бъде отстранен той и така кризата се „размина”.

Във Видин свещениците пропищяха от действията на Поликарп. Първо много от тях бяха прогонени от енориите си и отидоха да служат по околните села. В града дойдоха хора, верни на новия „началник” и „радио-водещ”.

Прави впечатление, че по времето на патриарх Максим, до епископска хиротония се допускаха хора, които имат докторска степен по Богословие. Така се подбираха монаси, които са подготвени, отдадени на вярата, готови за подвиг, посветени на служението си. Едва ли монах, който е бил изгонен от своите подчинени, е достатъчно достоен да заеме пост като викарий, както и да получи епископска корона!?

Същият този монах, според вещи в църковните дела в дунавския ни град, извади мощите на бившия видински митрополит Кирил, без разрешение и санкция от Св. Синод и ги положи във витрина, тип – аквариум, като го обяви за светец! Това, както и да бъде погледнато, твърде много прилича на самоуправство и говори за невъздържаност. А това от своя страна не е качество, което очакваме да видим, още по-малко пък да акламираме, в един монах, бил той и архимандрит, още повече пък и бъдещ епископ!


Ето защо, запознати с църковните дела във Видин смятат, че новият викарен епископ не само може, но и трябва да бъде настоящият архимандрит Антим. Колкото до Поликарп, може би с времето и той ще стигне до епископската корона, но първо сякаш трябва да се направят изводи, да се дадат оценки и да се приеме порицание за някои действия и бездействия, които са не просто антицърковни, но в някои отношения могат да противоречат на същността на вярата и монашеството!

Няма коментари: