неделя, 6 април 2014 г.

Да си бежанец в Европа


Снимка: автора

Завърши ремонтът на третият етаж на триетажната сграда в центъра за бежанци в столичния квартал „Военна рампа”. До края на настоящата седмица трябва да са готови и другите два етажа. Следва преместване на бежанците. Така ще може да се ремонтира и старото четириетажното тяло на центъра.

„Жонглираме с хората. И на тях не им е лесно, но просто този ремонт трябва да се направи. Работи се много скоростно. До края на април трябва да се реализират средствата, които са предназначени за ремонта. Това са пари от Европа”, споделя комендантът– полковник Пепи Джуренов.

Според него, основният проблем с бежанците е, че на много от тях, „нивото на хигиенната им култура е на кота нула. Те живеят в абсолютна мизерия, пушат навсякъде, не можем да ги накараме да си почистят сами. Иначе са мирни хора, не създават проблеми”, споделя той.

„Това са 650 човека, нямат работа, нямат средства за съществуване, няма радио, няма телевизия, няма преса, няма с какво да се занимават. Максимата, че безделието ражда порок тук се доказва на 300%. 24 часа в денонощието те просто няма какво да правят. Затворете така американци, или французи, или каквито и да е други хора и ще бъде същото като резултат”, споделя Джуренов.
Комендантът разказва, как преди време в центъра дошъл доктор-сириец и той го помолил да им каже да си почистват помещенията, където живеят. В една от стаите, където са били настанени 60 човека, на пода има угарки, пепел, кал, хранителни отпадъци. Едно дете, което няма годинка, лази на пода. Майката стои на един метър и пуши цигара, като тръска пепелта на пода. Комендантът моли доктора да преведе и да накара тази жена да почисти, защото собственото й дете може да се разболее в мръсотията. Докторът превежда и след това споделя, че те така са свикнали и имат имунитет.

В студеното време не се развиват заразни болести, но преди са имали болести. Преди е имало изолатор, но сега и той е пълен с хора, защото няма къде да се настаняват новите. „В момента има само дървеници и бълхи, но поне болести няма”, споделя със страх коменданта. Служителите се мият непрекъснато, поне по 20 пъти на ден, с дезинфектант, за да не се разболеят и те.

„Аз съм непрекъснато сред тях, в стаите, ръкувам се с тях, особено децата – те се качват по мен. Но сега създаваме прекрасни условия. От един месец водим целенасочена систематична подготовка за влизането в ремонтираните помещения. Описи правим на стаите. Правилниците са преведени на арабски и са закачени на няколко места в коридорите. Има отговорници на стаи и на етажи. Има и видео-наблюдение”, разказва полковник Джуренов.

Повече от очевидно е, че той е и комендант, и баща, и началник, и приятел на бежанците, особено на децата. Уважават го, защото е добронамерен, строг, внушителен, убедителен и като визия, и като вербална комуникация. Уважават го, защото той работи за тях, заради тях, за да стане животът им в центъра във „Военна рампа” малко по-поносим, защото все пак са дошли в Европа, в една европейска държава!

За novinite.bg

Няма коментари: