вторник, 8 април 2014 г.

Европари за „наш’те” хора…!


Снимка: www.on-parliament.com

Над 2500 безработни трябваше да получат до 20 хил. лв. по схемата „Подкрепа за предприемчивите българи”, която се финансира от Европейския социален фонд. Организацията е поверена на социалното ведомство и по-специално – на Агенцията по заетостта.

С тези средства безработни лица трябваше да завъртят собствен микро или малък бизнес. Европейският социален фонд предвижда 50 млн. лв. по тази програма. Целият бюджет всъщност е общо 75 млн. лв., но 20 от тях отиват за обучение и консултации, а останалите 5 – за счетоводни услуги и консултации след старта на бизнеса.

Както обикновено, намеренията са повече от прекрасни, но реализацията е повече от отчайваща.

Когато програмата стартира, самите държавни служители, експерти в бюрата по труда бяха ангажирани, за да правят оценки на представяните бизнес-планове! Да де, само че държавните служители не са задължени да са икономисти. Как обаче неспециалисти могат да оценяват специализирани проекти…!?

Всъщност, нещата са много по-простички. Целта не е най-добрите да спечелят, а да спечелят онези, които „трябва”. Когато кандидатите идват, те задават въпроси, на които служителите нямат отговори. Принудени са да питат ръководствата на Регионалните служби по заетостта. Те обаче нямат отговор на въпроса, защото програмата стартира просто ей така, за да се отчита дейност, а не защото има осъзнат приоритет, по който е работено и който е прецизиран, за да бъде реализиран едва след това.

Задължително условие кандидатите да участват в програмата „Подкрепа за предприемчивите българи” е да имат поне средно образование. Иска се също така и регистрация на борсата. Ето къде е развръзката. За да получиш право на достъп до тази програма, първо се регистрираш в бюрото по труда по местоживеене. Така по изкуствен начин се показва реалната безработица.

В тези случаи директорите на бюрата по труда са „газени” от техните началници за това, че безработицата се е вдигнала, сякаш те са виновни за това, едва ли не те са записвали нови безработни, при това изкуствено – насила!

Желаещите по тази програма преминават специално обучение по малък и среден бизнес или бизнес-услуги. За целта те подават заявление в бюрото по труда. Ако бъдат одобрени, си избират обучителна организация, лицензирана от Националната агенция по професионално обучение и образование. Това може да бъде и фирма, работеща по популярната програма за чуждоезикова и компютърна подготовка на работещи “Аз мога”, също финансирана по Европейския социален фонд.

Ето го и другият корупционен момент. Именно тези фирми, които вече имат договори с бюрата по труда, в голямата си част са „наши„  хора. Както обикновено, тези фирми са за предпочитане, а и до голяма степен идеята за обучение е именно, за да могат тези фирми и фирмички, които пак подчертаваме, са на „наши” хора, да получат малко европарички.

Цялата работа е, че ако хората кандидатстващи по програмата „Подкрепа за предприемчивите българи” имат идея за какъв тип бизнес са готови, а те са, тогава за какво им е обучение, та те кандидатстват за финансиране на бизнес-идея, а не за обучение. Тук не говорим за обучение, а за финансиране!

След като подготви бизнес-план, безработният трябва да регистрира собствена фирма. Едва после кандидатства за финансовата помощ в бюрото по труда. Добре де, от къде безработният да извади пари, за да регистрира фирма…? Та нали е безработен, при това „истински безработен”, който е задължително регистриран като безработен, за да има въобще правото да кандидатства по въпросната програма.

И още нещо, ами ако не получи желаното финансиране на бизнес-идеята, тогава, ако въобще е регистрирал фирма, кой му покрива разхода, който е направен заради обещаното финансиране…?!

Оказва се, че всичко зависи от пазарния потенциал на идеята. Кандидатът не може да бъде сигурен, че ще получи тавана от 20 хил. лв. Според програмата, дори проектът да бъде одобрен, сумата може да се намали, ако се прецени, че разходите са завишени. За един фитнес или фризьорски салон, например, 20 хил. лв. са много, 10-15 хил. лв. са достатъчни. Добре, само че кой го преценява това, кой казва, че идеята има достатъчен пазарен потенциал и кой казва, че точно тази идея не струва 20 хил. лв., а примерно, 5 хил. лв., или пък обратното….!?

Тук е третият потенциален корупционен момент. Този, който ще взема решение за пазарния потенциал, ще има права, които създават и не просто създават, а направо индуцират възможност за корупция, защото над този човек на практика няма контрол…!


Няма лошо да ползваме европари. Само че не така, не по този начин – половинчато. Трябва да има контрол, а контролът е гаранция за паритет. Иначе, става дума за едни пари, които трябва да се разпределят между едни хора, а тези хора, естествено, пак и по традиция са „наште” хора….! Именно заради това Брюксел иска да ни спре финансирането по фондовете, дано не стане, но вероятно една от причинете е и тази!

За novinite.bg

Няма коментари: