четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Четин Казак: До евроизборите ще имаме нов изборен кодекс


Четин Казак - председател на Комисията по правни въпроси към 42-то Народно събрание. Снимкаwww.klassa.bg

Визитка: 

Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно събрание, наблюдател в Европейския парламент, а от 1 януари 2007 г. редовен евродепутат до изборите за Европейски парламент на 20 май същата година.
Той е роден на 29 юли 1972 г. в Търговище и е член на партията Движение за права и свободи (ДПС). 
Със стипендия на френското правителство следва международно право в Бургундския университет, Дижон. След завръщането си в България е на стаж в Президентството. Четин Казак е председател на Комисията по правните въпроси в 42-то Народно събрание. 

Г-н Казак, ще имаме ли нов изборен кодекс до евроизборите през май?

Трябва да имаме, да, и ще имаме.

Ще успеете ли да го гласувате?

Ако трябва ще се работи и събота, и неделя. Ще работим и до късно през нощта, но ще трябва да приемем новия кодекс.

С какво би бил по-различен новият кодекс от този, който действа в момента?

С много неща,има доста подобрения.

Бихте ли обобщили най-основните?

На първо място, съвсем по друг начин е структуриран. Подобрява се възможността за откриване на секции в чужбина и за обжалване от граждани, ако попаднат в забранителни списъци. Предвижда се експериментално машинно гласуване. Подобряват се също текстовете, които позволяват да се гласува с придружител, тогава, когато лицето има затруднения. Подобрява се възможността да се гарантира максимално възможността за упражняване на правото на глас на българските граждани. Остават някои текстове, с които ние не сме съгласни и за тя ще продължим да настояваме да бъдат променени, или да отпаднат.

Защо толкова много се забави приемането на новия изборен кодекс?

Заради всякакви причини, сред които беше и провалянето на кворума. Има явна тенденция от страна на ГЕРБ да протака и да има постоянни дебати, като по този начин се забавя приемането. Заседанието беше прекъснато и заради погребението на депутата Димчо Михалевски.

Обвиниха Ви, че бавите приемането на този кодекс, за да избегнете предсрочни парламентарни избори. Как бихте отговорили на това?

Ние не бавим, кой бави? Бавят от ГЕРБ и от „Атака“. Ние желаем час поскоро новият изборен кодекс да бъде приет.

Ако все пак не успеете да го приемете, какъв е проблемът изборите да се проведат при стария кодекс?

Проблемът е, че по стария изборен кодекс, ГЕРБ отново ще имат възможност, с членовете на ЦИК, които те са излъчили и с цялата организация, която имат, която е проверена на терен, отново да манипулират вота.

Можем ми да кажем, че до евроизборите ще имаме нов изборен кодекс?

Категорично да!

Няма коментари: