петък, 14 февруари 2014 г.

Батальонът се строява, пак за…първи път…?


59% от българите искат да се върне военната служба, 27% са против, стана ясно от данните от национално представително изследване на Exacta Research Group.
Българинът не обича да го командват, заради това и казармата се възприемаше като място, където се пречупва волята. Именно заради това и го смятаха за загубено време, защото младият човек не искаше да му пречупват волята, пряко волята му.

Премахнахме казармата и тя стана изцяло професионална. Сега пък близо 60% искат да я връщат. Е, добре де, то няма угодия.

62% от мъжете са за възстановяване на казармата, а 28% - против, според същото изследване. Естествено, мъжете имат мнение по този казус. И именно мъжете, които не искаха задължителна казарма, сега доста стабилно мнозинство от тях я искат обратно. Защо…?

Причината е преди всичко в това, че казармата беше място, където наистина едно момче можеше да се научи на самостоятелност. Хайде да оставим глупости от сорта, че там се ставало мъж..! Това освен не особено състоятелно, носи и един доста съмнителен, та чак сексуален подтекст.
Казармата беше време и място, където определено се каляваше характерът, защото обстоятелствата не просто го изискваха, но го налагаха. Човек се учеше на ред, който след това в живота му можеше и му служи. Проблемът е, че не всеки беше за казармата.
Оказа се обаче, че казармата в известен смисъл днес липсва, защото наред с всичките „простотии”, за съжаление някои от тях дори смъртоносни, които се случваха там, тя все пак имаше терапевтично-възпитателен ефект.

Днес казармата е необходима, но не във формата, в която я познаваме онези, които сме били там. Едни два-три месеца например биха могли да окажат значително положително въздействие върху характера на един млад човек, да не говорим, че дори може да му е интересно, когато се организират стрелби, например.

Според изследването на Exacta Research Group, избирателите на десните партии по-често от останалите са против задължителната военна служба. Левите симпатизанти, както и привържениците на националистическите формации, са сред най-ревностните застъпници на идеята за връщане на казармата.

Неизбежно е и тук да не намесим политиката, но то си има обяснение. Армията беше една от основните сили, която подкрепяше режима по време на комунистическото управление. Днес обаче, реалността е твърде различна.

Разбира се, че хората от малките населени места, където преди години имаше действащи военни поделения, имат носталгия по онова време. Та това беше животът им. Влакът и военните правеха тези населени места да са живи. Днес, градове като Елхово, Симеоновград, Момчилград и много други далеч не са това, което бяха някога, когато армията ни беше наборна, а не както сега-професионална. Но, времената се менят.

Никой не си прави илюзии, че заради едно социологическо проучване може да се върне казармата. Това едва ли ще стане, по-важното обаче е да се замислим, че може би трябва да намерим друг, вероятно по-успешен и модерен начин, чрез който да накараме младите хора да намерят своя си начин, за да каляват характерите си, защото то ще е необходимо на самите тях, а и на обществото ни като цяло.

Тогава и мъжете ще са мъже, и жените ще са жени, не че сега не са…, а станалата толкова модерна напоследък „метросексуалност” ще бъде просто свободноизбираема оригиналност, както и сега…та нали все пак сме демокрация…!


За novinite.bg

Няма коментари: