четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Проф. Светла Бъчварова: Чужденци ще купуват земя само с доказани доходи


„Има предложение на 19 народни представители за промяна в Закона за собствеността и позването на земеделските земи. Касаепродажбата на земеделски земи в България, която да може да се осъществява от физически лица, при условие, че три години са пребивавали на територията на страната. За юридическите лица, тези които ги учредяват, трябва също да са били три години  в България, на постоянно местожителство“. Това заяви специално за novinite.bg проф. Светла Бъчварова-Пиралкова- председател на парламентарната комисия по земеделие в 42-то НС.

По думите й, ще се иска и документ за произход на средства. Тези разпоредби са възможно най-лекият вариант, с който се прави опит да се въведе ред на пазара на земята. В нито една страна от ЕС няма либерализиран пазар на земеделските земи. Ограниченията там са в пъти повече от това, което се предлага у нас. Освен това принципът за уседналост важи и за българските граждани, като така  не се въвежда дискриминация.

Проф. Бъчварова заяви, че тази практика е взаимствана от други държави от ЕС. В някои от тях тя е допълнена с искане, че юридическите лица в размер на 2/3 трябва да са местни и 1/3 да са чужденци. В Полша например има забрана, според която всяка община може да предоставя земя за покупка в размер на не повече от 5% от наличния фонд. Съществуват ограничения също и за граничните и пограничните райони да не се продава земя.

„Във всички държави има ограничения, включително и в Англия, където привидно няма забрана. Там се казва, че покупката на земя от чужденци става само при спазване на икономическите, социалните и културни интереси на страната.  В Конституцията е записано, че земята е национално богатство. Целта е от земята да се произвежда продукция, а не, заради това, че някой има средства, тя механично да се препродава с цел-спекулативни печалби“, твърди шефката на парламентарната земеделска комисия.

Като български гражданин всеки е задължен да подава декларация за доходите. Спрямо своите доходи всеки може да закупи жилище, земя, или каквото реши друго. Така се гарантират пред банката личните спестявания. Когато се прави покупка за над 30 хил. лв., винаги е необходима такава декларация за произход на средствата, особено, ако покупката минава по банков път.

Когато се купува земя, съответният чужденец трябва да предостави документ, че е декларирал средствата в другата държава, като по този начин докаже, че той реално ги притежава. В същото време беше забранено и купуването на земеделска земя от офшорни компании, отново за да се избегнат спекулациите, посочи проф. Бъчварова.

„Пазарът на земеделска земя в България е сравнително динамичен. Около 1-1,2 млн. дка. земя се купуват и препродават всяка година. Няма как този пазар да се оцени, превенцията е земята да се включи в стопанския оборот“, каза още  Светла Бъчварова-Пиралкова.

Тя сподели, че в Полша действа законодателство за регулиране на продажбата на земеделска земя, още от 1910 г. Там повече от 300 дка. земя не може да се закупи.

За novinite.bg

Няма коментари: