неделя, 23 февруари 2014 г.

Кой натопи „палавия” епископ от Бачково?

Журналистическо разследване


Снимка: news7.bg

Не стихват скандалите в родната църква, особено след като novinite.bg се добра до интересна информация, касаеща ситуацията, в която се намира и попадна неотдавна вече бившият игумен на Бачковския манастир – Агатоникийският епископ Борис.

Хора близки до църковните дела задават интересен въпрос. Скандалният епископ беше „разпознат” от висш йерарх на църквата, само по видео-запис. Въпросният запис обаче „показва” епископа от кръста надолу. Тогава се питаме, как и от къде въпросният йерарх толкова добре „познава” въпросният епископ именно от кръста надолу, за да бъде така категоричен, че това е именно епископ Борис, а не някой друг, вместо него…!?

Дали пък не го е виждал многократно преди това в подобна ситуация, за да познава анатомичните му особености в толкова добра степен…? Скандално, но и логично звучи този въпрос, защото, когато се дава толкова категорично мнение, то очевидно е подплатено с достатъчна достоверност, която пък следва да се основава на лични впечатления, иначе започва да понамирисва на клевета…!

Запознати твърдят, че много от подвизаващите се в Бачковския манастир служещи са пенсионери по болест. Под сурдинка се твърди още, те са пенсионери, заради психически заболявания! Колкото до новия изпълняващ длъжността игумен на Бачковската Света обител – архимандрит Симон, за него твърдят, че „не е луд, а просто е алчен”.

Легендите разнасят, че е платил 10 хил. лв. за да бъде ръкоположен за архимандрит, след като цели 11 г. се е подвизавал в сан йеромонах.
Известно е, че имено епископ Борис „отличава” йеромонах Симон с офикията „архимандрит”. Остава да се запитаме, на кого са били платени тези 10 хил. лв., ако разбира се, въобще са били платени такива…!?

Интересно е и предположението, че след като Симон е писал много доноси срещу епископа си, за което свидетелстват вътрешни хора, от самите среди на църквата, то е възможно именно той да го е записал на онзи прословут запис, заради който сега Борис е обект на църковнонаказателно съдопроизводство.

Всъщност, нека се запитаме, кой има достъп, толкова близо до епископа и кой може реално да го „издебне”, за да го „филмира”...? Очевидно това са хора, които имат достъп до бившия игумен и са могли да осъществят подобно деяние а това са хората от манастира – неговите събратя. Няма как външен човек да влезе през нощта в обителта, или където и да е правен този запис, ако не е бил или монах от манастира, или достатъчно приближен на бившия игумен Борис, за да е запознат с това, което той върши, или пък не върши.

Разбира се това не променя факта, че епископът е прекрачил някои морални, а може би и канонични граници. Ние обаче не сме църковен, още по-малко пък светски съд, за да го съдим, ние просто задаваме логични въпроси, питаме себе си и аудиторията, както косвено - и специфично овластените, а отговорите ще бъдат дадени, вероятно през март, от онези, които са призвани да вземат окончателното решение – Св. Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.

За novinite.bg 

Няма коментари: