петък, 14 февруари 2014 г.

„Хюстън” , имаме проблем”…с „История”-та!



Учебният предмет „История” да отпадне от учебната програма за 11 и 12 клас, предвиждат промени от образователното министерство. Увеличават се обаче часовете в 8 и 10 клас.
Както казваше гениалният Георги Парцалев, „оправихте цялата държава, че опряхте до….на Парцалев…!”.
Прост народ лесно се управлява. Колкото по-слабо познаваме историята си, толкова по-лесно ще ни манипулират, а и съответно – толкова по-лесно, механично ще възпроизвеждаме статуквото, за да се донахранят недохранените ни политически „гейши”.
Защо именно в края на гимназиалното образование ще отпада предметът „История”, тогава, когато именно трябва да се засили. Нали излизайки от училище, младите хора трябва да имат национално самочувствие…! Нищо против „Физика”-та, или „Географията”-та, но това не са предмети, които индуцират рафиниран патриотизъм. „История”-та обаче, го прави, защото и това й е предназначението, освен да обучава и да дава поуки на основата на реминисценции.
И какво ще учат учениците в 11 и 12 клас – може би „Чалгология”, за да могат по-лесно да се „реализират” в живота…!? Все пак силиконите, найлоните, стиропорите и другите арт-синтетики (за „виме” и „джуки”) днес са модерни. Може би пък в края на гимназиалното обучение ще учат станалата почти емблематична „Бизнес-администрация”…!?

Бизнесът е нещо хубаво, но когато е апатридна самоцел, вече имаме сериозен проблем, ”Хюстън”!

За novinite.bg 

Няма коментари: