вторник, 4 февруари 2014 г.

Митрополит Йосиф: Предстои канонизирането на убитите през комунизма


Снимка: www.dnevnik.bg



Визитка:

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е роден в село Славовица, Пазарджишко на 6 декември 1942 г. Завършва семинарията и Духовната академия през 1970 г. Митрополит Максим го постригва за монах в Троянски манастир, а после го ръкополага за йеромонах и го взема при себе си като протосингел в Ловеч. Когато митрополит Максим става патриарх, го взема като протосингел и в София. Йосиф специализира в Москва, където руският патриарх Пимен го прави архимандрит. Епископска хиротония получава през 1980 г. За кратко е игумен в Троян, а после - софийски викарий. През 1983 г. е управляващ Акронската епархия в САЩ, а през 1989 г., когато е на 47 г., е избран за митрополит на възстановената Американско-австралийска епархия.

  • Ваше Високо Преосвещенство, как Българската православна църква-Българска патриаршия се грижи за своето паство в САЩ?
  • Както е известно, за православните българи в САЩ, Канада и Австралия има създадена епархия с митрополит, а понастоящем и викарен епископ, а за църковните общини с организиран духовен живот, храм и възможност за финансова самостоятелност и издръжка, и енорийски свещеник и дякон. В момента епархията ни осъществява общи събирания на годишните епархийски събори, на великопостни духовни срещи, на годишни събрания на попадиите и дякониците, на ежегодни младежки конференции на Българския православен младежки апостолат. Гордеем се с Младежката ни конференция с патрони тримата Йоановци: „Св. Йоан Богослов, Св. Йоан Рилски и Св. Йоан Кронщадски”, която почти всяка година осъществява поклонническо посещение до светите места в България и Св. Гора Атон – Зографския манастир. Връзката ни с Майката църква е жива и действена. Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит редовно ни изпраща първосветителските си послания, напътствия и благопожелания за напредък в духовните ни старания. Снабдява ни със свето миро, свети антиминси, духовна литература, църковни утвар, Църковен вестник, Духовна култура и ежедневно ни обновява новините в синодалния сайт. По молба на църковните общини чрез митрополита Негово Светейшество и Св. Синод на БПЦ ни изпращат и високообразовани свещенослужители за вакантните места. Майката църква също е готова винаги да ни се откликне в нуждите ни и с нетърпение очаква докладите и молбите на митрополита, който е член на Пълния състав на Св. Синод и чрез когото се осъществяват на дело всички грижи за освещения български клир и богохранимо паство в епархията ни в САЩ, Канада и Австралия.
  • Може ли българският патриарх да осъществи официално посещение при сънародниците ни в САЩ и по този начин да ги подкрепи духовно, въпреки, че са толкова далече от родината и как може да се осъществи едно такова начинание?
  • Разбира се, че може. Това е негов дълг. Предишният ни Патриарх Максим (Миро да капе на гроба му!) през 1978 г. посети църковните ни общини в САЩ и Канада, освети църквата „Св. Тома” в Акрон, Охайо, кръсти няколко деца в Индианаполис и Чикаго, ободри духовно всички наши духовни чеда в посетените общини, макар да беше през комунистическо време. По повод 100-годишнината на Българската православна църква „Св. Стефан” в Индианаполис, Индиана, САЩ, която планираме да отпразнуваме най-велелепно през септември 2015 г., отец протопрезвитер Димитър Ангелов и църковното настоятелство са изпратили чрез мен официална покана на новия ни Патриарх Неофит да посети четвъртата ни църква столетница в епархията ни, да благослови народа, да го подкрепи и насърчи духовно и да ни благослови за следващите 100 години за живот във всяко благочестие и чистота. Надяваме се, че ако пожелаят Патриаршеско посещение и други църковни общини или обединения могат да имат Негово Светейшество сред тях.
  • Може ли да се предвиди разделение на митрополията ни за САЩ, Канада и Австралия, за да може епархийският митрополит да бъде по-ефективен, например тази епархия да бъде разделена на три – за САЩ една, за Канада друга и за Австралия трета – с общо трима митрополити?
  • Може, ако нуждите налагат и Божият народ изяви официално искане с обосновани факти и налични възможности по места чрез митрополита до Св. Синод, който единствен има право да предложи на редовния Църковен събор да се промени Устава на БПЦ-БП, като се открият нови епархии.
  • Какъв е ангажиментът на църквата ни към празниците и честванията на различни годишнини на наши сънародници в САЩ, където живеят много българи?
  • Ако става дума за ангажимента на църквата ни, което приемам като епархийска, отговарям: на всички наши църковни и граждански празници навсякъде празнуваме в храма с отслужване на св. литургия, след което обикновено следва банкет или вечеринка с официална програма, музика и танци в църковния салон. Когато църковната община пожелае да покани епархийския митрополит, църковното настоятелство и енорийският свещеник изпращат официална покана с програма и организация на тържеството. Тази традиция се поддържа и днес не само в САЩ, но и в Канада и Австралия. Разбира се, митрополитът и викарният епископ посещават редовно енориите по празниците и неделните дни и без официална покана от църковното настоятелство, а само с известие, че на този и този празник ще има архиерейско посещение и богослужба, както и събрание с църковното настоятелство или с църковното членство, ако се налага.
  • Как църквата може да помогне на нашите емигранти, с какво и по какъв начин?
  • Навсякъде църковният ни народ знаят много добре здравословното и материално състояние на всеки един член и при нужда реагират адекватно според случая с каквото могат и по съответния начин. Същото се прави и по епархийска линия на светото пастирско служение. Миналата и по-миналата година например, сестринството на епархията ни след посещението на сиропиталището на о. Иван в Нови хан в България и разпространението на видеото на английски и български езици за сиромашкия дом „Св. Николай” - из енориите ни в САЩ, събрахме и предадохме на ръка в брой над 20 хиляди щатски долара парична помощ по случай именния ден Никулден.
  • По какъв начин църквата държи обратна връзка за състоянието на нашите сънародници в САЩ, освен чрез дейността на епархийския митрополит?
  • Епархийският митрополит според Устава на епархията представя официални доклади до Негово Светейшество и Св. Синод за духовния, административния, материалния и учебния процес на всяка една църковна община, регистрирана като неразделен член от епархията, посещаваща ежегодно епархийските събори и отчитайки се финансово към нея. На годишните епархийски събори всички енорийски свещеници и председатели на църковната община се информират взаимно за живота на Божия народ и  състоянието на общините по места. Обратната връзка се осъществява чрез Негово Светейшество и Св. Синод, които се откликват бащински на всяка наша належаща нужда и подадена жалба.
  • Какво е отношението на църквата ни към обявяването на нови светици и светици и предвижда ли се скоро такава процедура и за кого?
  • При Св. Синод на БПЦ има съставена нарочна комисия, която старателно събира сведения и факти, свидетелства и документи, разкази и случки, прояви на чудеса и наличие на свети мощи и като приготви всичко, според изискванията по този казус, обосновано предлага на Върховното ръководство на БПЦ да вземе решение за канонизиране на предложения светец, светица или светци. Доколкото знам, в процес е подготвянето на преписката за избитите български православни клирици и миряни по времена на атеистичния комунистически режим (1944-1989 г).
  • Как църквата ни се бори с влиянието на сектите и тяхното пагубно влияние върху православното ни общество?
  • Като организира всеправославни и поместни конференции по епархиите и манастирите ни със световно известни докладчици; като публикува в църковната преса и църковните сайтове официални изявление, становища и научни статии; като използва неделните проповеди за образование на богомолния народ; като редовно информира паството ни за пагубното сектантско влияние на православното ни общество. Наистина, тежко време настана за нас православните християни, защото много често вече се налага да защитаваме правата си на вярващо мнозинство даже и в съда. Не на последно място е и молитвата ни към Господа да изправи сектантската им вяра, та да дойдат и те в нашата кошара в едното стадо с единствения добър Пастир Господ Иисус Христос. Вярно, изпитваме трудности в момента, защото според медиите, ние православните български християни живеем неправославен начин на живот и не даваме жив пример на правото славене на Бога със слово, дело и мисъл.
За вестник "България" - Чикаго, САЩ

Няма коментари: