четвъртък, 5 септември 2013 г.

ДДС за храните трябва да падне наполовина



Повече от ясно е, че средната годишна заплата на българина е една от най-ниските в Европа. В същото време държавата „вади“ от джоба ни по 20% данък при всяка покупка, дори и за стоки от първа необходимост, като хляб, мляко, месо и плодове.

Излиза, че колкото сме по-бедни, толкова сме „по-ларж“ и плащаме цени, каквито ги няма дори и в най-богатите европейски държави.

За стоките от първа необходимост в Англия няма ДДС. Налогът за същите в Германия е 7%, а във Франция – 5,5%. Само за сравнение, средната годишна заплата на британеца е 28 хил. евро, на немеца - 30 хил. евро, а на французите - 21 хил. евро, а нашата...-4618 евро...! Коментарът тук е напълно излишен!

Справка сочи, че в целия ЕС само Дания, прибалтийските държави и Румъния имат равен, или по-висок от нашите 20% ДДС върху храните. От септември Румъния сваля налога за храните на 0%, а от началото на август Гърция свали ДДС от 23% на 13%, за ресторанти, като данъкът за храните там отдавна е 13%.

Родни производители поискаха държавата да свали ДДС на 10% за основните храни. Вицепремиерът Даниела Бобева обаче, заяви че няма да се намалява ДДС. Ясно е, че в условията на икономическа криза, намаляването на данък е, ако не трудно, то поне – нецелесъобразно. От друга страна обаче, именно в условията на криза, как да плащаме толкова висок данък, при това за стоки от първа, жизнена необходимост?

Едни от най-бедните сме в ЕС, ако не и най-бедните, но данъчната ни политика си е жив финансов бабаитлък. Може и да сме най-дисциплинирани в Европа, но какво от това, когато цената е толкова висока, че става обект на вицове: България била единствената държава в света, където хората получавали по 300 лв. заплата, а плащали 400 лв. за ток!

И къде в тази схема са потребителските организации, които уж защитават интересите ни? Разбира се, че производителите искат по-ниско ДДС, за да печелят повече, като намалят задължителните си фискални разходи. Истина е и фактът, че ако падне ДДС, ще паднат и цените. Никой не иска да фалираме държавата с необоснована социална политика, става дума за разумно намаляване на един налог, поне в частта му за стоки, от които наистина зависи физическото ни оцеляване.

Не бива да се подценява и фактът, че едни 10% ДДС за храните, може да стимулира финансовото състояние на средния българин и това ще доведе до активизиране на потреблението и на нехранителните продукти. С една дума, като харчим по-малко за храна, ще ни остава повече за друго.

Нормално ли е един хляб у нас да е 1,20 лв. , а в Гърция, например, да е 0,80 лв.? Сравнението може и да не е особено коректно, но е факт. Ако приходите от оборот се увеличат, това означава и по-големи приходи за бизнеса, което пък от своя страна означава – по-високи финансови квоти за нови инвестиции. Е, не е ли това един от „задните“ изходи от кризата, с която по традиция, някак угоднически и мазохистично оправдаваме и ниските заплати, и високите цени...!?

Повече от ясно е и това, че ако ДДС за храните се намали, независимо с колко, това няма да доведе до „изстрелване на тапата“ на потреблението, но задължително ще го стимулира. Само остава политиците да вземат решение, или да преразгледат вече взетото такова...!

За novinite.bg

Няма коментари: