четвъртък, 12 септември 2013 г.

Рамадан Аталай: Политиците трябва да стоят настрани от цените на енергията


Визитка:

Рамадан Байрам Аталай е български политик, член на централното оперативно бюро на ДПС и председател на парламентарната комисия по енергетика. По професия е минен инженер. Той е народен представител от парламентарната група на ДПС в 38-мо, 39-то, 40-то, 41-то и 42-то Народно събрание. В 39-то НС е заместник-председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията и член на Комисията по транспорт. В 40-то НС е председател на Комисията по енергетика и отново - член на Комисията за борба с корупцията.
Рамадан Аталай е роден на 12 април 1957 г. в разградското село Мъдрево.


  • Г-н Аталай, има ли завишени сметки за електроенергия, ако има такива, защо, след като цената беше намалена от 1 август?

  • Енергийната комисия ,заедно с комисията на гражданските организации на Мая Манолова, изслушахме представителите на електро-разпределителните предприятия /ЕРП/ и представителите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Оказа се, че цените на електроенергията от 1 август, които са по новия регулаторен период, са намалели и никъде няма никакви грешки. Проблемът е, че когато хората са получили фактурите си, те са заплащали и част от стария период, преди датата, от която беше обявено намалението на цената на електроенергията. От тук именно идва недоразумението, че цените на тока не са намалени. Според мен обществените организации получиха много ясен и точен отговор, по време на заседанието на двете комисии. Можем да кажем с убеденост, че е факт намалението на цената на електроенергията, което е в рамките на около и до 5%.

  • От електро-разпределителните предприятия твърдят, че калкулират огромни загуби, в рамките на милиони! Можем ли да очакваме фалити на някои от тях, вследствие на обявените от самите тях финансови затруднения?

  • В никакъв случай не може да се очакват фалити на ЕРП-та, те може да имат недостиг на средства, в зависимост от определени икономически взаимоотношения с Националната електрическа компания /НЕК/. Това е било по времето на ГЕРБ и смятам, че те ще намерят общ език и ще изгладят нещата. Да сего говори за фалити на ЕРП-та, според мен е пресилено, защото на всички им е оставен съответният процент печалба. До колкото стана ясно по време на заседанието на двете парламентарни комисии, с определени проценти са намалени инвестиционните им програми и все още има известно недоволство, че не са им изплатени добавките за зелената и кафявата енергия, от предишния период. Според мен, до края на настоящата година и тези взаимоотношения с НЕК ще бъдат напълно изчистени.

  • Има ли опасност от режим на тока и ако това стане факт, може ли да очакваме стачки, за което някои синдикалисти вече дадоха сигнали?

  • Този въпрос е манипулативен! Не можем да говорим за режим на тока, когато в България има 11 хил. мегавата инсталирани мощности, когато ползваме едва 3 хил. мегавата и се чудим, по какъв начин да възобновим износа. Случаят е такъв, че „касата е толкова пълна, че чак прелива“. При тези обстоятелства, да говорим за режим на тока, за мен би било директна манипулация.

  • На фона на видимата необходимост от обновяване на инфраструктурата на мощностите, възможна ли е „реанимация“ на проекта „Белене“?

  • Този проект „Белене“ няма нищо общо с реконструкцията на инфраструктурата. Този проект е чисто нова мощност и според мен е в програмата на правителството. След като завърши икономическият анализ на това начинание и се установи и докаже, че е реалистичен и е възможен да се случи, тогава ще има и повече конкретика по този проект.

  • Стана ясно, че Българският енергиен холдинг /БЕХ/ ще прави нов анализ за целесъобразността на проекта „Белене“. Как ще изглежда този анализ и какво ще включва, след като подобен анализ вече беше правен?

  • Това не мога да зная, нека да го направят и ще видим. Явно изпълнителната власт има нещо предвид. Ние сме законодатели и можем да дадем само мнение и експертно становище, след като подробно се запознаем с това, което са написали в новия анализ.

  • Можем ли да очакваме поскъпване на тока в близко бъдеще?

  • До следващия регулаторен период смятам, че не би трябвало да се случва това.

  • Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че токът може да поевтинее, ако намалеят кражбите. Това реално ли е и може ли наистина да се случи?

  • Аз и преди съм казвал, но държа да го повторя – когато има един регулаторен орган, политиците трябва да стоят по-настрани и да не дават мнения, кога ще бъде намалена цената на която и да е енергия, както и кога ще бъде повишена. Методиката, с която разполагаме, както и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която имаме са начинът и компетентният орган, който може да каже, каква ще е цената на електроенергията. Не зная, на какво се основава министър Стойнев. Може би той е сметнал предварително и е установил, че все още има някакви резерви някъде, но моето становище е, че енергетика без пари не се прави. Ние трябва сериозно да помислим за повишаване на доходите на хората, за да могат те по-лесно да си просрещат нуждите, а не постоянно да намаляваме цената на една стока, за която сме изхарчили определени средства и която има определена себестойност.

  • Изваждането от цената на електроенергията на някои от добавките, това добро ли е, или може да се окаже „бомба с часовников механизъм“?

  • Къде да се сложат тези добавки, по какъв начин да се направи това, в най-новия регулаторен период? Трябва да Ви кажа, че в най-новата формула, която направихме, целта ни беше да се освободи износът и това стана факт.  

    За novinite.bg

Няма коментари: