петък, 27 септември 2013 г.

Без пари за бежанците престъпността ще скочи


Експерти от Еврокомисията ще посетят България през октомври, за да преценят, дали страната се нуждае от финансова помощ, за да посрещне бежанската вълна, заяви неотдавна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Факт е обаче, че бежанската вълна вече е реалност и въпросът не е, дали се нуждаем от финансова помощ, а кога ще можем да я получим.
Тези дни кметът на София изрази притеснение, че сградите, които се ползват за настаняване на бежанци, не са пригодени напълно за живот, а идват зимни месеци!
Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан заяви, че „по европейските структурни фондове, няма възможност за отпускане на допълнителни средства за нуждите на бежанците, като например за тяхното временно настаняване“. Докато обаче умните се наумуват, лудите ще се налудуват! Вече се появиха справки, че в региони, където има бежанци, дребната престъпност расте, защото хората са гладни.
Всъщност, въобще не ни интересува, дали финансовата помощ ще е по структурни фондове, или по други, важното е да се действа не вчера, не дори и днес, а веднага! Иначе рискуваме, отново да има изказвания на бежанци, че се връщат в Сирия, защото „тук е ад!“

Няма коментари: