вторник, 10 септември 2013 г.

Да очакваме ли данъчна анархия?


Промени в данъчното законодателство предвиждат първо да бъдат погасявани главниците, след това лихвите и накрая вноските. Синдикатите обърнаха внимание върху проблема с единната сметка и невъзможността човек сам да преценява, кои от задълженията си да погаси първо.
Предвижда се погасяването на задълженията да става облекчено с едно платежно нареждане, каза заместник-министърът на финансите Людмила Елкова. С това обаче, гражданеите се лишават от правото си да менажират собствените си разходи и да плащат дадени задължения, като ги степенуват, според своите птриоритети.
Синдикатите са и срещу единната сметка, въведена от предишното правителство. Според тях, тя се нуждае не от промяна, а от отмяна. От Българската търговско-промишлена палата изразиха мнение, че трябва да се обособят две отделни сметки – данъчна и осигурителна.

Прекалената либерализация на опциите за данъчно издължаване, както и за внасянето на осигуровки, има опасност да доведе до данъчна анархия – всеки да плаща, каквото си иска и когато си поиска. Това от своя страна ще предизвика законодателни промени, защото различните данъчни институции, които са държавни, ще трябва да планират бюджетите си и дейностите си въобще, съобразно това, кой, кога и какво иска да плаща.  

За novinite.bg

Няма коментари: