вторник, 24 септември 2013 г.

Различните хора имат равни права!?



Тазгодишният гей-парад в София премина без особен медиен шум и без френетични поводи за новинарски подвизи. Нямаше бити, нямаше пиратки, нямаше полицейско насилие, нямаше и кой знае какви крайни изстъпления. Подкрепа за организацията на парада изразиха много от посолствата в България. Приветствие към участниците отправи дори заместник-посланикът на САЩ, Браян Далтън, който беше дошъл заедно с партньора си. Разбира се, сякаш както си му е редът, имаше и анти-гей парад.

Близо 70 души се събраха на пилоните пред НДК в знак на протест. Българите обичаме да се бием в гърдите, като Кинг Конг, обичаме да парадираме с мъжествеността си, обичаме да сме винаги прави, винаги най-силни, най-най...! Само че, когато се стигне до истинска схватка, било то словесна, било дори чисто физическа, ставаме страхливи. Наскоро моя колежка забеляза, че мъжете у нас вече много рядко се бият.

Дали това е така, защото се страхуват, или защото се наплашихме от „мутренските времена“, не се наемам да отговоря. Обичаме да парадираме, но някак, когато се сблъскаме с по-различни от нас, тогава сме готови да си излеем целия гняв, събиран във всички сфери на напрегнатото ни ежедневие. Така е и с гей-парадите. Никой не иска всички момичета и момчета да стават гейове. Такива обаче има и те са реални хора, те работят заедно с нас, пътуват в градския транспорт, посещават ресторанти и барове, ...живеят с нас, те са навсякъде и което е по-важно, никак не са извънземни.

Е, понякога наистина има и такива, които определено напомнят за „инопланетяни“ и като поведение, и като облекло, но нека бъдем честни – те са истинска рядкост. Днес има страх и той е много очевиден. Освен, че се страхуват самите хора с хомосексуална нагласа, страхуват се и техните приятели и близки, голяма част от които са хетеросексуални. Страхуват се, за да не бъдат обявени и те за такива, каквито всъщност не са. На този фон от една националистическа партия предложиха сурови глоби за участие и организиране на гей-паради, както и за демонстрация на хомосексуално поведение! Само че трябва да уточним, какво е „демонстрация на хомосексуално поведение“?

Ако едно момче е с по-цветни дрехи, или едно момиче е с вратовръзка, това мода ли е, или е признак за хомосексуалност? Разбира се че е абсурдно, да се разсъждава по този начин! Защото, ако ще глобяваме момчета, заради това, че са се хванали за ръка, тогава, по силата на кой официален закон няма да глобяваме момче и момиче, които също са се хванали за ръце...?!

Ако едното може, защо другото да не може? Изказванията от последна инстанция винаги са били опасни и двусмислени. Нека да си припомним, как един популярен от близкото минало политик в Австрия, който беше твърдо против „педалите“, беше забелязан да се навърта доста подозрително край един от хитовите гей-клубове във Виена!

Така че, хайде да не се правим на по-католици от папата, че да не ни излезе име и на нас...!

За novinite.bg

Няма коментари: