понеделник, 3 юни 2019 г.

МАГНАУРСКАТА ШКОЛА – ОТБЛЯСЪЦИ И ОТ СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ


Висшето военното образование във Византия е било в университет

Висшето военно образование във Византия, оказва се, е било на едно доста по-високо ниво, дори и от днес. Съобразно знанията, които тогава са били известни на хората, в Константинопол се създава Магнаурската школа, както я познават повечето българи, интересуващи се от история. Всъщност става дума за един напълно завършен университет, състоящ се от 31, а според някои – от 32 катедри. В него освен традиционните науки от епохата, имало и специален департамент, където се е извършвало военното образование.

Всеки випуск за военно образование е наброявал близо 300 души, които са се съревновавали да станат знатни пълководци и са давали всичко от себе си, за да постигнат целта си, докато учат още. Магнаура (на гръцки: Μαγναύρα; възможно от латински: Magna aula – „Голяма зала“) е дворец във Византийски Константинопол, край Големия (Светия) дворец. Сградата се е намирала източно от площад „Августейон“, между катедралата „Света София“ и портата Халки на Големия дворец. Представлява базилика с 3 нефа.

Всъщност, ако потърсите информация за Магнаурския университет, или школа, или дори само за Магнаура, това е крайната информация, до която можете да достигнете. Странно, защо така няма никъде, дори и на други езици. Още по-странно е, че съвършено случайно открихме една стара прекопирана карта на Константинопол, в която само е загатнато мястото, където се е намирала Магнаура, като е описано, че това все пак е бил Сенатът. Отидохме дори и до Истанбул, където намерихме мястото по картата от Константинопол и никъде дори и днес не е посочено, че това е било мястото на Магнаура. Твърди се, че науките, които се изучавали там, образованието, което е било получавано от студентите, е било на такова високо ниво, че едва ли не, те излизали от там почти жреци . посветени сякаш в някакви тайнства и за да не се развали имиджа на Магнаура, днес мястото е заличено, тоест, дори и в съвременен Истанбул няма указателна табела, която поне да посочва мястото, на което е била някога школата, или университетът на Византия. А иначе в Магнаура наистина са били най-избраните от най-избраните. Тук известен ректор е бил полихисторът Лъв Математик. Именно той е човекът, който изобретява чудесата на Византия.

За какво става дума? Магнаура първоначално е използвана като тронна зала и зала за приеми. От там василевсът на Византия се обръщал към гражданите и давал аудиенции на чуждестранни посланици, особено впечатлявани от самодвижещите се играчки-автомати. Така например, на тронът на императора имало изобразени птици, които при определени движения, най-вероятно на принципа на лостова система, оживявали. Разбира се, те не оживявали наистина, а просто се чували птичи песни и изображенията се размествали, което обаче в съзнанието на чужденците създавало усещането, че това е някаква магия, че едва ли не божествената сила на императора карала тези дървени птици да оживяват и да пеят като истински такива. Когато посетителите се приближавали, отново вероятно на принципа на разместване на лостова система, бликвал фонтан, или се отварял портал, пред посетителя, който се задействал сякаш от божествената сила на императора, който по този оригинален начин допускал хората до себе си, в зависимост сякаш от това, дали са с добри, или са с лоши намерения. Всички тези невероятни технически изобретения, които граничат с гения н Леонардо, столетия по-късно, имали една единствена цел – да впечатляват чуждестранните посетители и те постигали целта си. Хората наистина си мислели, че императорът на Византия, който бил считан за полубожество, имал свръхестествени сили, които можели да накарат дървени птици да пеят, както и порти да се отварят сами, в зависимост от помислите на посетителите.

Според учени в сградата, в сградата на Магнаура е заседавал Синклитът (Константинополският имперски съвет). Около 855 г. цезар Варда настанява в двореца училище (ekpaideutērion), поради което то става известно като Магнаурска школа, или университет, както днес го определяме и то никак не без основания. Често Магнаура отъждествявана с Константинополския университет, създаден през 425 г. от византийския император Теодосий II.

Когато василевсът беше Бог


През 1399 г. император Мануил II Палеолог тайно напуска обсадената столица Константинопол на кораб, заедно с малка свита, за да търси помощ от западните владетели за спасяването на Византия и в частност – богоизбраният град - Цариград, от османците. Той посещава Италия, Англия, Франция, където е приет с почести, но не получава необходимото военно съдействие.

Тук обаче се случва нещо изключително важно. Навсякъде, където отивал, императорът бил посрещан от невероятно сборище от хора, които били любопитни да видят жив византийски василевс. Те го възприемали като Бог, като полубожество, което наистина притежавало невероятни способности и се чудели, как така една толкова високопоставена фигура може да се унижи да пътува като обикновен човек и да търси помощ, като със същите тези свръх възможности, би трябвало той да може и сам да се разправи с враговете си. Византийският император е възприеман като някаква атракция, все едно човек вижда самият Бог на живо.

Тази слава, този тип възприемане на императорите идва до голяма степен и от ефектите, които те демонстрирали в тронната зала, ефекти, които били разработени от Ръководителя на Магнаура – полихисторът Лъв Математик. Преподавател тук е бил и византийският хронист и историк Михаил Псел, автор на „Хронография“, от която черпим доста сведения и за българската история. В Магнаура са учили Цар Симеон I Велики, Константин-Кирил Философ, вероятно Черноризец Храбър, ако той не е самият цар Симеон, а тук вероятно образование е получил и Свети Йоан Рилски Чудотворец.

Няма коментари: